• Openingstijden : maandag t/m vrijdag van 8:30 uur tot 17:00 uur
Vermogende particulieren met cv lopen risico op belastingclaim

Vermogende particulieren met cv lopen risico op belastingclaim

De open commanditaire vennootschap (cv) is een populaire rechtsvorm onder vermogende Nederlanders, die hun vermogen graag privé willen houden. In de toekomst zou dit echter kunnen leiden tot een belastingclaim, meldt het Financieel Dagblad.

Binnen een cv is er sprake van twee vennoten: de stille en de beherende vennoot. De stille vennoot is anoniem en mag namens de cv niet naar buiten treden. Daarnaast hoeft de cv geen jaarrekening te deponeren bij de Kamer van Koophandel. Hierdoor komt het vermogen van de vennoot niet op straat te liggen. Dit vinden veel vermogende Nederlanders, vanuit het oogpunt op zelfbescherming, aantrekkelijk.

Ondanks dat een cv vaak dient voor het anonimiseren van vermogen, is dit er niet voor bedoelt. Dit stellen de fiscalisten Reinier Kooiman en Frits Witpeerd van Deloitte Belastingadviseurs in een recent vakartikel. Het zou namelijk indruisen tegen het overheidsbeleid voor meer transparantie en leidt bovendien tot lagere belastingen voor wie vermogend is. De particulieren ontlopen namelijk de aanmerkelijk belang belasting in box 2.

Het artikel van Kooiman en Witpeerd roept de vraag op hoe de Belastingdienst zal reageren. De Belastingdienst zal waarschijnlijk willen toetsen of er inderdaad sprake is van een onbedoeld belastingvoordeel. Hierna zal er besloten moeten worden of dit houdbaar is of dat er eventueel belastingclaims opgelegd moeten worden.

Bron: “Belastingclaim Dreigt voor Vermogende Particulieren” Het Financieele Dagblad. 28 Mei 2018. https://fd.nl/economie-politiek/1254991/belastingclaim-dreigt-voor-vermogende-particulieren

Rob Kusters
Rob Kusters
Auteur

0 Reacties

Geef een reactie

Uw e-mail adres wordt niet publiekelijk gemaakt.

Europapa

27-05-2024

Een gezond dividendbeleid

27-05-2024

Generatieve AI

27-05-2024

Nieuwe wet betaalbare huur

27-05-2024

Kort nieuws

27-05-2024