• Openingstijden : maandag t/m vrijdag van 8:30 uur tot 17:00 uur
Veranderingen voor ondernemers in 2017

Veranderingen voor ondernemers in 2017

De Rijksoverheid heeft de veranderingen waarmee ondernemers in 2017 te maken krijgen op een rij gezet. Het betreft de veranderingen die al zeker zijn. Deze veranderingen vindt u hieronder op een rij:

E-factuur aan overheid verplicht De leveranciers aan de Rijksoverheid zijn vanaf 1 januari 2017 verplicht om bij nieuwe inkoopovereenkomsten e-facturen te sturen. Dit kan op verschillende manieren:

  1. via een (boekhoud)programma met Simplerinvoicing,
  2. via een aansluiting op Digipoort,
  3. via het leveranciersportaal van de Rijksdienst..

Jaarrekening verplicht digitaal aanleveren Vanaf 1 januari 2017 zijn kleine bedrijven verplicht de jaarrekening digitaal aan te leveren bij de Kamer van Koophandel (KvK). Dat moet via Standard Business Reporting: een exclusieve aanlevermethode.

Lager verplicht loon voor DGA van startup Directeur-grootaandeelhouders (DGA’s) van een startup zijn vanaf 1 januari 2017 niet meer verplicht zichzelf een belastbaar loon te geven van € 44.000. Ze mogen zich de eerste 3 jaar een minimumloon geven. Zo blijft er meer geld over om te investeren in de onderneming.

Extra budget regeling voor onderzoek en ontwikkeling Bedrijven die willen innoveren en doorgroeien, kunnen een deel van de loonkosten vergoed krijgen. Dit geldt ook voor uitgaven voor een onderzoeksproject of andere kosten. Dat gaat via de regeling WBSO. Via de WBSO komt vanaf 2017 extra budget beschikbaar voor onderzoek en ontwikkeling. Het budget voor deze regeling is in 2017 € 1.205 miljoen.

Starterskrediet omhoog Het maximale starterskrediet gaat in 2017 omhoog naar  €35.677. In 2016 was dit € 35.549.

Meer bedrijfskapitaal lenen In 2017 kunt u, afhankelijk van uw situatie, meer bedrijfskapitaal lenen of als gift ontvangen. Op de website van de Rijksoverheid kunt u bekijken welke maximale bedragen u kunt ontvangen.

Eigen vermogen voor bbz omhoog U mag in 2017 als zelfstandige in de bijstand een vermogen hebben van € 186.498,00. Voorheen was dit € 185.829,00.

Uitkering oudere zelfstandige IOAZ omhoog Denkt u erover om te stoppen als zelfstandig ondernemer omdat u onvoldoende inkomen uit uw bedrijf heeft? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor een IOAZ-uitkering. Bekijk op de website van  Rijksoverheid de voorwaarden en de bedragen voor 2017 voor een IOAZ-uitkering

Buitenlandse aandeelhouders kunnen dividendbelasting terugkrijgen Vanaf 1 januari 2017 kunnen buitenlandse aandeelhouders met aandelen in Nederlandse vennootschappen teveel ingehouden Nederlandse dividendbelasting terugvragen.

Speur- en ontwikkelingswerk (S&O) 2017 Besteedt een bedrijf S&O uit aan een ander onderdeel van het concern en maakt het bedrijf hierdoor winst? Dan komt deze winst vanaf 1 januari niet meer in aanmerking voor belastingvoordeel.

Verruiming definitie bouwterrein voor btw Heeft u grond gekocht en wilt u hier op gaan bouwen? Voor de toepassing van de btw is er vanaf 2017 eerder sprake van een bouwterrein. Bij de levering van een bouwterrein betaalt u 21% btw en heeft u vrijstelling voor de overdrachtsbelasting. Koopt u grond dat geen bouwterrein is? Dan betaalt u 6% overdrachtsbelasting en heeft u vrijstelling voor de btw.

Afvalstoffenbelasting omhoog Vanaf 1 januari 2017 is de belasting op afvalstoffen €13,11 per 1000 kilogram afval. In 2016 was dit €13,07. Dit tarief geldt voor bedrijven die afval storten of verbranden. Een bedrijf betaalt geen afvalstoffenbelasting als zij afval recyclen.

Naast deze veranderingen zijn er in 2017 een aantal wetswijzigingen doorgevoerd m.b.t. sociale verzekeringsregelingen. Deze wetswijzigingen kunnen voor u als werkgever voordelen opleveren. Lees in het artikel Zes wetswijzigingen: tegemoetkomingen voor de werkgever van de Tripost om welke wetswijziging dit gaat.

Bron: "Ondernemers: Veranderingen in 2017 ." Rijksoverheid. January 20, 2017. Accessed February 01, 2017.

 

Categorieën : Tripost
Rob Kusters
Rob Kusters
Auteur

0 Reacties

Geef een reactie

Uw e-mail adres wordt niet publiekelijk gemaakt.