• Openingstijden : maandag t/m vrijdag van 8:30 uur tot 17:00 uur
Valkuil bij aanvraag energiesubsidie

Valkuil bij aanvraag energiesubsidie

Onlangs zagen we het fout gaan bij een van onze klanten: de energiesubsidie werd niet juist aangevraagd, waardoor de klant deze geheel misliep. Erg jammer én gemakkelijk te voorkomen. Wij vertellen jou graag hoe.

Via de Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE) stimuleert het ministerie van Economische Zaken en Klimaat de ontwikkeling van een duurzame energievoorziening in Nederland. Ben jij van plan om hernieuwbare energie te produceren, door bijvoorbeeld het aanschaffen van warmtepompen voor jouw bedrijf of (non-profit)instelling? Dan kom je in aanmerking voor zo’n SDE subsidie. Er zijn 6 categorieën waarvoor zo’n subsidie aangevraagd kan worden: biomassa, geothermie, water, wind en zon.

De valkuil bij de aanvraag van zo’n SDE subsidie is dat het apparaat, dat in aanmerking komt voor de subsidie, aangeschaft wordt, voordat de subsidieaanvraag ingediend wordt. Dit is echter niet juist. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) wilt dat je de subsidie aandient vóór aankoop. Doe je dit niet, dan maak je geen kans meer op de subsidie.

Zorg er dus voor dat je nauw de stappen van het RVO volgt. De procedure voor het aanvragen van een subsidie is namelijk als volgt:

  1. Indien je het plan hebt om een of meerdere apparaten, die voldoen aan de (technische) eisen van het RVO, aan te schaffen en te installeren, dien je bij het RVO een subsidieaanvraag in.
  2. Pas na deze aanvraag, mag je tot aankoop overgaan. Kortom: vanaf het moment dat je op de verzendknop hebt gedrukt en een referentienummer hebt van jouw aanvraag, kun je de verplichting aangaan.
  3. Na de installatie en betaling vraag je vaststelling aan van de subsidie. Dit dient uiterlijk 12 maanden na de verlening (dus niet na aanvraag) te gebeuren.
  4. Het RVO betaalt daarna de subsidie aan jou uit.

We hebben contact opgenomen met het RVO om te vragen of er een mogelijkheid is om om deze regel heen te kunnen. Deze is er helaas niet. Houd hier dus rekening mee indien je in de toekomst met zo’n aanvraag te maken krijgt.

Bron: “ISDE Stappenplan Aanvraag Zakelijk.” Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland, www.rvo.nl/subsidies-regelingen/investeringssubsidie-duurzame-energie-isde/isde-stappenplan-aanvraag-zakelijk.

Categorieën : Tripost
Rob Kusters
Rob Kusters
Auteur

0 Reacties

Geef een reactie

Uw e-mail adres wordt niet publiekelijk gemaakt.

Bijna vakantie

20-06-2024

Zzp'er en Arbeidsongeschiktheid: Hoe ber...

20-06-2024

Wat doen we met de ODV?

20-06-2024

Kort nieuws

20-06-2024

Europapa

27-05-2024