• Openingstijden : maandag t/m vrijdag van 8:30 uur tot 17:00 uur
Trump in actie

Trump in actie

Verslag door Jelle Jacobs.

Op vrijdag 20 januari 2017 vond de inauguratie van Donald Trump als president van de Verenigde Staten plaats. Ook op deze dag klonk zijn welbekende quote, “We will make America great again”. Trump had een aantal speerpunten waarmee hij dit doel ging bereiken. Hij zou een muur bouwen tussen Mexico en de VS, belastingen verminderen, Obamacare afschaffen en met een beter alternatief komen, import belastingen verhogen en een biljoen dollar in de Amerikaanse infrastructuur investeren.

Inmiddels is het eind juli 2017 en dat is goed moment om eens te kijken wat Donald Trump in zijn eerste half jaar als president van de VS heeft bereikt.

Op 25 januari 2017 vaardigde Donald Trump het bevel uit een muur te bouwen tussen Mexico en de VS. Om de muur te bouwen, heeft Trump goedkeuring voor een financiering vanuit het Congres nodig. Hiervoor is eerst een nieuwe wetgeving nodig. De wetten zijn er nog niet en dus staat dit plan van president Trump stil.

Op woensdag 26 april 2017 presenteerde Trump zijn plan om belastingen te verminderen. Het plan telde één pagina en The New York omschreef het plan als een “wish list”. Dit plan is nog niet eens in behandeling bij het Huis van Afgevaardigden. De Democraten hebben wel al laten weten het plan te zullen aanvechten. Zij zijn van mening dat het plan een gift aan grote bedrijven en miljardairs, zoals Trump zelf, is.

Op 4 mei 2017 heeft het Huis van Afgevaardigden de vervanger van Obamacare aangenomen. De wet werd aangenomen met 217 stemmen voor en 213 stemmen tegen de wet. De Senaat heeft echter op 27 juli 2017 de wet afgewezen. 49 senatoren stemden voor de wet en 51 tegen. Van de 51 stemmen tegen waren er 3 afkomstig van de Republikeinen. De volgende stap voor Trump is het matigen van zijn plannen om de vervanger van Obamacare alsnog door de Senaat te krijgen. Op dit punt heeft Trumps gebalde vuist dus nog niet het gewenste effect.

In juli 2017 hebben de Republikeinen het plan om de importbelasting te verhogen, laten vallen. De plannen voor de nieuwe importbelastingen zorgden voor veel weerstand bij de importafhankelijke industrie in de VS. De Republikeinen laten dit plan voorlopig dus helemaal varen en gaan op zoek naar andere manieren om het belastingstelsel te hervormen.

Het plan om de infrastructuur te verbeteren in nooit van start gegaan. Dit heeft eigenlijk dezelfde reden als de stilstaande plannen voor de bouw van de muur. Ook voor dit punt is namelijk een financiering nodig en daarom moet Trump wachten op nieuwe wetgeving.

Donald Trump wil zijn plannen graag waarmaken. Waar mogelijk onderneemt hij zo snel mogelijk actie. Het politiek stelsel in de VS blijkt echter conservatiever te zijn dan Trump van te voren had gedacht. De vertragende factor van dit stelsel heeft als gevolg dat Trumps plannen nog niet tot uitvoering zijn gebracht. Het eerste half jaar als president heeft Trump nog niets bereikt. Wellicht is het tijd dat hij zijn eigen werkwijze evalueert. Trump voert zijn ambt op dit moment uit als ondernemer, niet als politicus. Een iets gematigdere houding richting de Senaat zou hem misschien kunnen helpen zijn plannen alsnog waar te maken. Bron: Keller, Josh, and Adam Pearce. "Tracking Trump’s Agenda, Step by Step." The New York Times. 27 juli 2017.

Rob Kusters
Rob Kusters
Auteur

0 Reacties

Geef een reactie

Uw e-mail adres wordt niet publiekelijk gemaakt.

Europapa

27-05-2024

Een gezond dividendbeleid

27-05-2024

Generatieve AI

27-05-2024

Nieuwe wet betaalbare huur

27-05-2024

Kort nieuws

27-05-2024