• Openingstijden : maandag t/m vrijdag van 8:30 uur tot 17:00 uur
Prinsjesdag 2024, een nieuwe koers

Prinsjesdag 2024, een nieuwe koers

In deze editie van de Tripost staan we stil bij de vorige week bekend gemaakte fiscale plannen van het vers geïnstalleerde kabinet. Knap werk, gezien het korte tijdsbestek. Inhoudelijk is het nog niet erg spannend. Er wordt wat aan knopjes van links naar rechts gedraaid, maar geen aardverschuivingen. Dat is verstandig. We krijgen wat beperkte doorkijkjes naar de verdere toekomst, maar niemand pint zich daarop vast. Er zitten een aantal vereenvoudigingen in de plannen die mij kippenvel bezorgen. De definitie van de RDW van een bestelauto bijvoorbeeld wordt gelijk aan de definitie voor de fiscale wetten. Hoogst vanzelfsprekend, maar onder Rutte niet gerealiseerd. Het is nog dun, maar eindelijk wordt er concreet vereenvoudigd. Ik ben blij met de nieuwe minister van Financiën, Eelco Heinen. Er wordt weer eens ouderwets Nederlands op de centen gepast. Dat wil zeggen als er weer wat in de schatkist zit, want zijn voorgangster was bepaald niet zuinig.

Hoe gaat het met onze buren?
Ik voel dat we onze buurlanden de komende tijd weer gaan inhalen. Eerst de achterstand goedmaken, dan de koppositie stevig in handen nemen. De Duitsers staan nog maar aan het begin van een stevige crisisperiode. Die gaan de komende tijd vooral navelstaren. Na Volkswagen komt ook Mercedes naar buiten met winstwaarschuwingen. De rest zal snel volgen. Ze leggen de schuld bij de Chinezen, wat een zwaktebod. Dan weet je precies hoezeer ze hebben liggen slapen in de ivoren torens in Stuttgart en Wolfsburg. De Chinezen werken gewoon veel harder en hebben jullie technisch ingehaald! De asielcrisis in Duitsland is nog lang niet op zijn hoogtepunt. De eerste 4 dagen na het instellen van grenscontroles (steekproeven) zijn er al 180 illegalen opgepakt. Links spreekt van symboolpolitiek. Ik zou eens even zwijgen voorlopig.

In België lopen ze weer eens vast in de formatie. Dat is al decennia een probleem en heeft een structurele oorzaak: het land is geen eenheid. Maar het gevolg is wel dat België beter functioneert als dat het geleid wordt door een halfbakken coalitie. Verder geen nieuws over België. Ik steek af en toe de grens over om te kijken of het nog bestaat, maar dat is het geval. Ik maak we wel steeds meer zorgen over de inzittenden van auto’s met Belgische kentekens op het zuidelijke deel van de A2. Niet pluis. Ik maak me ook zorgen over de toename van dumpingen van drugsafval in Zuid-Limburg. Niet pluis. Het wordt op deze manier wel steeds makkelijker om content te vinden voor Flikken Maastricht. Hoeveel beter zou ik me voelen als er intensieve grenscontroles zou worden ingevoerd voor het verkeer vanaf Luik en Verviers? Van de Belgen zelf horen we niets.

Het gaat dus beter met ons. We zijn al een kwartslag gedraaid en hebben de koers gewijzigd. Er zal nog veel gedaan moeten worden om ons land weer op orde te krijgen. We doen het vanuit de periferie. Van de Randstad is niets goeds meer te verwachten. Die zullen we wel bevrijden als wij ons werk in de provincie hebben gedaan. Van buiten naar binnen. Nog even volhouden, arme Randstedelingen.

Categorieën : Column Rob
Rob Kusters
Rob Kusters
Auteur

Rob is senior consultant en specialist in fiscaliteit, strategie en bedrijfseconomie

2 Reacties

  • Theo Loozen

    Leuk artikel Rob👍 groetjes, Theo

    Reageer
      • Rob

        Bedankt voor je reactie Theo!

        Reageer

Geef een reactie

Uw e-mail adres wordt niet publiekelijk gemaakt.