• Openingstijden : maandag t/m vrijdag van 8:30 uur tot 17:00 uur
Prinsjesdag 2018

Prinsjesdag 2018

Een column van Rob Kusters.

Prinsjesdag 2018 ligt weer achter ons. Voor u ligt een beknopt overzicht van de maatregelen voor ondernemers. We kunnen er veel verhaal van maken, maar het stelt echt weinig voor. Onder de kabinetten Rutte hebben we nauwelijks een aansprekend belastingplan gezien. De achtereenvolgende bewindslieden draaien wat aan knopjes, zoals Vermeend het destijds plastisch uitdrukte, zonder daarmee een revolutie te ontketenen.

Had u gehoopt op vermindering van de administratieve lastendruk, dan wordt u teleurgesteld. Kleine wijzigingen in allerlei regelingen leiden slechts tot verhoging van administratieve lastendruk, want dat moet allemaal weer in systemen worden verwerkt. Denk maar eens aan de verhoging van het lage BTW-tarief van 6% naar 9%.

Had u gehoopt op een gunstiger klimaat voor ondernemers, dan wordt u ook teleurgesteld. Het kabinet roept dat wel, maar we zien toch een aantal maatregelen (zoals beperking van de afschrijving op bedrijfsgebouwen en de stijging van het tarief voor winst uit aanmerkelijkbelangaandelen), die de andere kant op werken. De koopkrachtplaatjes, die worden berekend door het CBP, zijn niet te volgen, dus genieten ze weinig vertrouwen. Alleen het kabinet gelooft erin, althans als de uitkomst gunstig is.

U weet dat u fors moet investeren in IT de komende jaren. In het belastingplan vinden wij weinig ondersteuning voor u. U weet ook dat u fors moet investeren in verduurzaming van uw bedrijfsgebouwen. Daarvoor zijn wel veel regelingen, maar komt de gedachte aan een oerwoud snel naar boven. Bovendien verhoogt dat uw WOZ-waarde en beperkt het daarom de afschrijvingsmogelijkheden.

De afschaffing van de dividendbelasting heeft veel politieke discussie opgeleverd, maar is eigenlijk een marginale maatregel. Het is slechts een spat op de totale begroting en eindelijk schaffen we eens een regel af. U hebt de commotie gezien, daar zal niet meer gauw iemand aan beginnen.

Eerdere kabinetten hebben de fiets van de zaak gestimuleerd. Dit kabinet voert een fiscale bijtelling voor privé gebruik van de fiets in. Wie bedenkt het, wie keurt dit goed en wie gaat het uitvoeren? Een waardeloze maatregel, waarom is dit nu nodig?

Verder kunt u dus rustig slapen van deze miljoenennota, er zijn veel belangrijker dingen die u uit de slaap zouden kunnen houden.

Categorieën : Column Rob
Rob Kusters
Rob Kusters
Auteur

0 Reacties

Geef een reactie

Uw e-mail adres wordt niet publiekelijk gemaakt.

Europapa

27-05-2024

Een gezond dividendbeleid

27-05-2024

Generatieve AI

27-05-2024

Nieuwe wet betaalbare huur

27-05-2024

Kort nieuws

27-05-2024