• Openingstijden : maandag t/m vrijdag van 8:30 uur tot 17:00 uur
Partner krijgt na scheiding uitgegeven schenking terug

Partner krijgt na scheiding uitgegeven schenking terug

Afgelopen maand deed de Hoge Raad uitspraak over een zaak, die al langer in de media gevolgd werd. Het betreft de schenkingen met uitsluitingsclausule: blijft deze privévermogen, ook wanneer het geld door beide partners is uitgegeven? Wij vertellen je graag hoe het zit.

De casus De zaak ziet er als volgt uit: een man en vrouw trouwen in 1995 in gemeenschap van goederen. Tijdens het huwelijk ontvangt de vrouw driemaal een schenking van €10.000,- onder uitsluitingsclausule. Dit houdt in dat de schenkingen niet onder de gemeenschap vallen, maar behoren tot het privévermogen van de vrouw. Wel maakte de vrouw het gehele bedrag over naar de gezamenlijke bankrekening en werd het geld gebruikt voor gezamenlijke uitgaven.

In 2014 eindigde het huwelijk en was de vraag of de vrouw nog recht had op het totale bedrag van € 30.000, ook nadat ze het naar de gezamenlijke rekening had overgemaakt. De vrouw is van mening recht te hebben op het totale bedrag, omdat zij de schenkingen heeft gestort op de gezamenlijke rekening en daarmee gemeenschappelijke schulden heeft voldaan. De man is van mening dat ieder de helft van dat bedrag krijgt.

Ook het gerechtshof en Hoge Raad verschillen van mening. Volgens het hof heeft de vrouw geen vergoedingsrecht omdat de schenkingen naar de gezamenlijke rekening zijn gegaan en besteed zijn aan de kosten van de huishouding. De Hoge Raad vindt echter dat door de storting van privégelden op de gezamenlijke rekening de vrouw een vergoedingsrecht heeft. Hoe hoog dit vergoedingsrecht is, hangt af van het doel waar het geld aan besteed is. Indien het hier zou gaan om het aflossen van privéschulden, zou het vergoedingsrecht laag uitvallen. De Hoge Raad gaat er echter van uit dat het gebruikt is voor aflossen van gemeenschapsschulden, waardoor mevrouw recht heeft op vergoeding van het gehele bedrag. De € 30.000 is dus voor de vrouw, ook al heeft ze het samen met haar man uitgegeven.

Wat betekent dit voor jou? Indien er tijdens het huwelijk schulden zijn voldaan, worden deze dus in beginsel gezien als gemeenschapsschulden. Het vorderingsrecht hierop blijft dan bestaan, ook wanneer het geld al uitgegeven is. Dit is anders wanneer: • De andere echtgenoot kan bewijzen dat het geld is uitgegeven voor privéschulden van de partner; • er andere afspraken zijn gemaakt over het vergoedingsrecht; • de ex-echtgenoot minder heeft bijgedragen aan de kosten van de huishouding dan waartoe deze gehouden was.

Ben je dus van plan om binnen je huwelijk een schenking met uitsluitingsclausule uit te geven? Overweeg dan om een goede administratie van de uitgaven bij te houden, zodat later te traceren is waar het geld aan uitgegeven is. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.

Bron: Hoge Raad der Nederlanden. ECLI:NL:HR:2019:504. 5 april 2019.

Categorieën : Tripost
Rob Kusters
Rob Kusters
Auteur

0 Reacties

Geef een reactie

Uw e-mail adres wordt niet publiekelijk gemaakt.

Bijna vakantie

20-06-2024

Zzp'er en Arbeidsongeschiktheid: Hoe ber...

20-06-2024

Wat doen we met de ODV?

20-06-2024

Kort nieuws

20-06-2024

Europapa

27-05-2024