• Openingstijden : maandag t/m vrijdag van 8:30 uur tot 17:00 uur
Papieren aandelen aan toonder zijn afgeschaft

Papieren aandelen aan toonder zijn afgeschaft

Het papieren aandeel aan toonder, waarop geen naam staat van de eigenaar, is op 1 juli afgeschaft. Dit komt voort uit de nieuwe wet aandelen aan toonder. Andere landen, zoals het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Luxemburg en België, gingen Nederland al voor.

De nieuwe wet is ingevoerd, om te voorkomen dat de aandelen gebruikt worden voor belastingontduiking, witwasserij en terrorisme. Omdat deze aandelen anoniem overgedragen kunnen worden, zijn ze erg populair in het illegale circuit.

Geen anonimiteit Toonderstukken worden vanaf nu alleen nog geregistreerd op één verzamelbewijs. Dit verzamelbewijs wordt bewaard bij een intermediair, zoals een bank of beleggingsinstelling. Handel van deze aandelen kan dan alleen nog via een effectenrekening plaatsvinden. Omdat zo’n effectenrekening altijd op naam staat, zijn de aandelen aan toonder minder kwetsbaar voor misbruik.

Volgens deze wet, moeten vennootschappen vanaf 1 juli hun aandelen aan toonder omzetten in aandelen op naam via een statutenwijziging. Doen zij dit niet, dan gebeurt dat van rechtswege op 1 januari 2020.

Wat betekent dit voor jou? Ben jij aandeelhouder en heb jij nog papieren stukken in huis? Lever ze dan voor 1 januari 2021 bij de vennootschap in. Dit is belangrijk, omdat indien jij dit niet doet, jij jouw rechten, die zijn verbonden aan jouw aandeel, verliest. Niet ingeleverde aandelen komen namelijk automatisch in handen van de vennootschap.

Bron: “Wet Aandelen Aan Toonder per 1 Juli 2019 Van Kracht.” Rijksoverheid, Ministerie Van Justitie En Veiligheid, 23 mei 2019.

Categorieën : Tripost
Rob Kusters
Rob Kusters
Auteur

0 Reacties

Geef een reactie

Uw e-mail adres wordt niet publiekelijk gemaakt.

Europapa

27-05-2024

Een gezond dividendbeleid

27-05-2024

Generatieve AI

27-05-2024

Nieuwe wet betaalbare huur

27-05-2024

Kort nieuws

27-05-2024