• Openingstijden : maandag t/m vrijdag van 8:30 uur tot 17:00 uur
Ouders gebruiken constructie om vaker te schenken met verhoogde vrijstelling

Ouders gebruiken constructie om vaker te schenken met verhoogde vrijstelling

Vanaf 2017 is het weer mogelijk om gebruik te maken van de verhoogde schenkvrijstelling voor de eigen woning. Dit mag tot een bedrag van € 102.010, waarover je in dat geval geen schenkbelasting hoeft te betalen. Dit kan dan wel zo’n € 12.000 schenkbelasting schelen; een aantrekkelijke vrijstelling dus.

Wat nieuw is aan deze schenkvrijstelling, is dat deze niet enkel gebruikt kan worden voor schenkingen van ouder op kind, maar ook voor schenkingen aan derde partijen. Op basis van deze mogelijkheid, hebben meerdere ouders een interessante constructie bedacht.

Sommige ouders willen namelijk hun kind meer dan € 102.010 belastingvrij voor de woning schenken. Om dit mogelijk te maken, gaan zij opzoek naar andere ouders die hetzelfde willen. Vervolgens spreken zij af om hetzelfde bedrag aan elkaars kinderen te schenken. Zo kunnen de kinderen meerdermaal gebruik maken van de verhoogde schenkvrijstelling eigen woning. Op deze manier kruislings schenken is niet moeilijk, aangezien er geen notaris bij komt kijken. Je moet het enkel opnemen in de aangifte schenkbelasting.

De Telegraaf heeft contact gehad met de Belastingdienst over deze constructie. De Belastingdienst liet weten dat zij op de hoogte zijn van het bestaan ervan. Zij zien deze constructie als een schenking met een derdenbeding: kind 1 krijgt alleen een schenking als kind 2 ook dezelfde schenking krijgt. Indien de Belastingdienst dit waarneemt, zullen zij de schenking van de andere ouders toch toerekenen aan de eigen ouders, waardoor deze alsnog een aanslag schenkbelasting kunnen verwachten. Wij zijn benieuwd in hoeverre de Belastingdienst zulke situaties kan opsporen, aangezien het aantonen van een derdenbeding niet erg gemakkelijk is.

Bron: Visser, Marlou. “Rijke Ouders Omzeilen Belasting Met Truc.” Telegraaf, 8 februari 2019.

Categorieën : Tripost
Rob Kusters
Rob Kusters
Auteur

0 Reacties

Geef een reactie

Uw e-mail adres wordt niet publiekelijk gemaakt.

Europapa

27-05-2024

Een gezond dividendbeleid

27-05-2024

Generatieve AI

27-05-2024

Nieuwe wet betaalbare huur

27-05-2024

Kort nieuws

27-05-2024