• Openingstijden : maandag t/m vrijdag van 8:30 uur tot 17:00 uur
No cure no pay? Wel BTW!

No cure no pay? Wel BTW!

Werkt jouw onderneming wel eens op no cure no pay basis? Let dan goed op. Dit jaar zijn er door rechtbanken een aantal opvallende uitspraken gedaan, betreffende de btw die in zo’n geval afgedragen dient te worden.

Bij een overeenkomst op no cure no pay basis, geldt dat een bedrag of een gedeelte hiervan pas achteraf betaald wordt, indien er een positief resultaat behaald is. Er lijkt een gevoel te bestaan dat bij zo’n overeenkomst geen btw verschuldigd is. Dit komt waarschijnlijk doordat wanneer er een no cure no pay overeenkomst aangegaan wordt, het niet bekend is of er een vergoeding moet worden betaald. Hierdoor lijkt er geen rechtstreeks verband te bestaan tussen prestatie en vergoeding.

Inmiddels hebben meerdere rechtbanken zich over deze kwestie gebogen. Deze uitspraken, waarvan de laatste op 12 november 2018, komen er allemaal op neer dat het bedrag dat bij winst betaald wordt, een vergoeding is voor de geleverde werkzaamheden. Daarom is volgens de rechtbank in zo’n geval btw verschuldigd. Wij adviseren dan ook aan ondernemingen, die zo’n overeenkomst met hun klanten aangaan, om btw af te dragen en, indien dit in het verleden niet gebeurd is, het te corrigeren. We zijn benieuwd of de Hoge Raad zich ook nog over deze kwestie zal gaan buigen.

Bron: Rechtbank Gelderland. ECLI:NL:RBGEL:2018:4866. 11 november 2018; Rechtbank Amsterdam. ECLI:NL:GHAMS:2018:2367. 10 juli 2018.

Categorieën : Tripost
Rob Kusters
Rob Kusters
Auteur

0 Reacties

Geef een reactie

Uw e-mail adres wordt niet publiekelijk gemaakt.