• Openingstijden : maandag t/m vrijdag van 8:30 uur tot 17:00 uur
Nieuwe politiek in 2024?

Nieuwe politiek in 2024?

De verkiezingsuitslag dreunt nog na. Het is net een maand geleden dat we niet wisten wat we zagen toen de resultaten van de exitpoll op het scherm verschenen. Niet veel later mochten we de Griekse tragedie van Frans Timmermans aanschouwen in een zaal in Amsterdam, omringd door fans van GL-PvdA. Ze moesten elkaar vasthouden, zo hield hij zijn gehoor voor. Er was kennelijk iets vreselijks gebeurd. Oorlog in Oekraïne? Gaza? Klimaat? Armoede in Nederland? Nee, de verkiezingsuitslag. Ik begreep er weer eens niets van.

Democratie, media, en Europa in perspectief
Het begon te dagen toen daags erna spontane demonstraties van aanhangers van GL-PvdA werden gehouden in Utrecht en Amsterdam. Nota bene twee van de weinige steden waar zij nog electoraal gemeten de grootste zijn. Waar anders dan in deze linkse bolwerken gaan mensen de straat op om te demonstreren. Maar waartegen of waarvoor dan? Het ging om de democratie, die zou in gevaar zijn. Aha, nou begint het tot me door te dringen. Als rechts wint is de democratie in gevaar, aldus links. Dat bevestigt mijn eerdere stelling dat de democratie eigendom is van links. Daar moet rechts vanaf blijven.

Hetzelfde geldt min of meer voor de media. Die worden geacht het linkse gedachtegoed uit te dragen. Dat werd Op1 fataal. Het dagelijkse praatprogramma van NPO moet stoppen omdat zij het succes van de PVV krijgen aangerekend. Ze zijn te rechts geweest in hun berichtgeving. Geen gejengel overigens van deze journalisten, geen demonstraties. Dat hoeft ook niet, deze mensen vinden overal weer werk. Hij zijn namelijk toppers. Ik ga ze missen.

Zelfs Europa was in de ban van de Nederlandse verkiezingsuitslag. Ja, die linkse uitvinding ligt nu ook onder vuur. Een van de eerste tekstberichten onder de exitpoll was de felicitatie van de Hongaarse minister-president Viktor Orbán. Urenlang bleef dat bericht terugkomen. Was dat dan zo belangrijk? Of moesten we hieruit angst putten? Maak dat je wegkomt uit Europa, want het gaat hier helemaal mis, zo leek de boodschap te zijn. Dat insinueert dat het nu goed is in Europa. De golf aan immigranten, die we al jaren niet onder controle krijgen. De houding tegenover Oekraïne, waardoor een grensconflict escaleert. De twijfelachtige houding in het Gazaconflict, de enorme inflatie. De opeenvolgende crises die ons steeds afleiden van een gelukkig leven.

Een nuchtere blik voor 2024
Ik denk dat er helemaal niet zoveel gaat veranderen. Er komen nog steeds vluchtelingen binnen, Ter Apel blijft kreunen. Als er een rechts kabinet wordt gevormd zal dat niet betekenen dat we niets meer doen aan het klimaat, dat we de natuur gaan vernietigen, dat de intensieve veeteelt explosief gaat groeien, dat onze kinderen op straat moeten slapen omdat er geen woningen zijn en dat de armoede niet wordt bestreden. Links moet met zichzelf in gesprek en respect tonen voor kiezers in Nederland, die nu even iets anders willen. Gelukkig voor hen is er een kerstreces.

We sluiten een bewogen jaar af en zullen vast weer een bewogen jaar tegemoet gaan. Althans dat is onze beleving. Maar je zult maar in Gaza of Oost-Oekraïne wonen of op het gras van Ter Apel de kerstdagen moeten doorbrengen. Dan hebben wij toch helemaal niets te zeuren.

Fijne feestdagen en een gelukkig en gezond 2024.

Categorieën : Column Rob
Rob Kusters
Rob Kusters
Auteur

1 Reactie

  • Pilarski

    Helemaal mee eens Rob! Gezegend 2024! MVG. Richard

    Reageer

Geef een reactie

Uw e-mail adres wordt niet publiekelijk gemaakt.

Bijna vakantie

20-06-2024

Zzp'er en Arbeidsongeschiktheid: Hoe ber...

20-06-2024

Wat doen we met de ODV?

20-06-2024

Kort nieuws

20-06-2024

Europapa

27-05-2024