• Openingstijden : maandag t/m vrijdag van 8:30 uur tot 17:00 uur
Nederlandse volk vernederd

Nederlandse volk vernederd

Column door Rob Kusters.

Voetbal zou de belangrijkste bijzaak zijn. In het Stade de Prince in Parijs zat op 31 augustus 2017 de Franse president Macron met onze premier Mark Rutte en minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders op de tribune. Toen de Fransen 3-0 scoorden konden we zien dat Macron door Rutte en Koenders hartelijk gefeliciteerd werd. Breed lachend, alsof het maar een spelletje was. Zou dat het dan zijn; we zien het allemaal maar als een spelletje?

Direct na afloop van de wedstrijd begon de storm van kritiek op te zetten. Iedereen valt over de KNVB, de coach en de spelers heen. Ze hebben het Nederlandse volk een vernedering bezorgd. Robben wist na afloop van de wedstrijd nog hoop te putten uit de overwinning van Bulgarije op Zweden, want als “we” dan de volgende 3 wedstrijden winnen, kunnen “we” ons toch nog kwalificeren. Alsof er nog iemand is te vinden die er geloof in heeft dat Nederland na zo een wanvertoning 3 wedstrijden kan winnen. Van Bulgarije? Van Wit-Rusland? Van Luxemburg? Plotseling is elke tegenstander een probleem. Er zijn tijden geweest dat deze landen met knikkende knieën het veld op gingen tegen Nederland, nu is dat andersom. De klinkende overwinning van België op Gibraltar werd gebagatelliseerd, omdat het maar Gibraltar was. Toch vrees ik dat Nederland zelfs tegen Gibraltar moeite heeft om te winnen. Ik ben wel eens op Gibraltar geweest. Ik zag daar meer apen dan mensen en ben erg verbaasd over het feit dat zij een nationaal voetbalteam kunnen afvaardigen naar de kwalificatie voor het WK in Rusland.

Oh ja, het WK is in Rusland. Dat ligt politiek gevoelig. Het zal toch niet zo zijn dat we die drie wedstrijden wel winnen, ons op het nippertje kwalificeren en dat dan Freek de Jonge een succesvolle campagne begint om het WK in Rusland te boycotten. Stel je voor, dan worden we internationaal nog een keer vernederd. Nee, laat ze dan maar meteen zondag verliezen tegen Bulgarije, dan zijn we ervan af. Scheelt ons een paar uur extra vrije tijd, omdat we dan de volgende twee wedstrijden niet meer hoeven te kijken. De grote opruiming binnen de KNVB kan dan gelijk maandag beginnen.

Waarom zijn we nu eigenlijk zo vernederd? Zijn we zo gekrenkt in onze trots? Kennelijk zijn we met één voetbalwedstrijd vergeten dat vorige week zowel de dames als de heren Europees kampioen hockey zijn geworden, dat Daphne wereldkampioen op de 200 meter is, dat Tom Dumoulin de Giro heeft gewonnen, om maar eens een paar internationale successen te noemen. Toch staan de bedragen die deze mensen verdienen niet in de schaduw van het salaris van Vincent Janssen, de spits van Oranje. Hij speelde gisteren belabberd, maar nu blijkt dat hij tijdens de wedstrijd volop in transferperikelen zat. Op het laatste moment is de transfer niet doorgegaan, maar zijn club Tottenham Hotspur heeft wel voor € 15 miljoen een nieuwe spits aangetrokken. Zou Janssen tijdens de rust nog onderhandeld hebben met de betrokken clubs?

Het geld speelt weer een cruciale rol in de sport. De commentator van de wedstrijd Frankrijk – Nederland kwam er maar niet over uit dat er voor een astronomisch bedrag spelers op de bank van Frankrijk zaten en dat elke coach zich deze spelers wel in zijn team zou wensen. Hij sprak over honderden miljoenen. Ik kon het niet zien, er stonden namelijk geen bedragen op de shirts. We moeten hem maar geloven. Vaak wordt dit argument gebruikt. Als je geen geld hebt, kun je niet winnen. Maar dit is toch de nationale ploeg? Daar kun je toch alle spelers van je land selecteren, zonder na te denken over hun waarde? De beste spelers van Frankrijk speelden tegen de beste spelers van Nederland. Geld is geen issue. Veel plezier met de wedstrijd aanstaande zondag.

Rob Kusters
Rob Kusters
Auteur

0 Reacties

Geef een reactie

Uw e-mail adres wordt niet publiekelijk gemaakt.

Europapa

27-05-2024

Een gezond dividendbeleid

27-05-2024

Generatieve AI

27-05-2024

Nieuwe wet betaalbare huur

27-05-2024

Kort nieuws

27-05-2024