• Openingstijden : maandag t/m vrijdag van 8:30 uur tot 17:00 uur
Meer dan 500 km privé rijden leidt tot naheffingsaanslag

Meer dan 500 km privé rijden leidt tot naheffingsaanslag

Gebruik jij de bedrijfsauto ook wel eens privé? Let dan even op. Het is belangrijk dat je een duidelijke kilometerregistatie bijhoudt en ook kan bewijzen dat er niet meer dan 500 kilometer privé gereden wordt. Een uitspraak van de rechtbank bewijst dit opnieuw.

Een directeur van een bv, die administraties verzorgt, krijgt auto's ter beschikking gesteld vanuit de bv. Voor 2012 vond er een bijtelling plaats voor het privégebruik, in 2012 en daarna werd er door de directeur een kilometerregistratie bijgehouden.

Nu werd er binnen de bv een boekenonderzoek verricht, waarna er aan de bv een naheffingsaanslag loonheffingen over het jaar 2012 werd opgelegd. Hoewel de directeur aangegeven heeft niet meer dan 500 kilometer privé gereden te hebben, heeft de inspecteur uitgerekend dat de directeur wél meer dan 500 kilometers privé gereden heeft met de auto's, die door de bv ter beschikking gesteld zijn. De inspecteur heeft een naheffing inkomstenbelasting aan de bv opgelegd. De bv kwam hiertegen in beroep.

Rechtbank Noord-Holland heeft de zaak bekeken en vastgesteld dat de kilometerregistratie van de bv niet aan de eisen van de Uitvoeringsregeling loonbelasting 2001 voldoet. Hoewel dit niet meteen hoeft te betekenen dat de kilometerregistratie bij voorbaat verworpen moet worden, blijkt echter ook dat de bv niet kan voldoen aan de op haar rustende bewijslast om te laten blijken dat er niet meer dan 500 kilometer privé gereden is.

De rechtbank heeft de ritten bekeken en neemt een aantal ritten (o.a. naar Schiphol en naar de Efteling) als privéritten in aanmerking. Het hoofddoel van die ritten is volgens de rechtbank namelijk privé. Het beroep van de bv is bij deze dan ook ongegrond. Bron: ECLI:NL:RBNHO:2018:2474 (Rechtbank Noord-Holland April 04, 2018).

Categorieën : Tripost
Rob Kusters
Rob Kusters
Auteur

0 Reacties

Geef een reactie

Uw e-mail adres wordt niet publiekelijk gemaakt.