• Openingstijden : maandag t/m vrijdag van 8:30 uur tot 17:00 uur
Lunatics

Lunatics

De cijfers over 2014 van bijna al onze klanten zien er goed uit. Anders dan we wellicht een jaar geleden verwachtten, is in de zomer van het afgelopen jaar het herstel ingetreden. Het is nu de tijd om toe te slaan. Maar ook de tijd dat we ons weer moeten gaan opmaken voor een opgaande conjunctuur. Het duurt niet meer lang voordat we niet meer vechten om opdrachten, maar om medewerkers. We zullen weer dezelfde bewegingen gaan maken als voor de crisis, we zullen opnieuw gaan voor de voordelen op korte termijn. De mens is in dat opzicht onverbeterlijk.

Wat doen we met allen die ons gedurende de crisis hebben teleurgesteld? Die onze rekening niet hebben betaald, die oneerlijk spel speelden om toch maar mee te kunnen blijven doen in de ‘rat race’? De Grieken laten ons zien hoe je het spel vanaf nu speelt. Gewoon brutaal zijn. Argumenten bedenken waarom je toch niet hoeft te boeten voor je slechte gedrag uit het verleden. Als je maar even je best doet kun je best wel wat smoezen fantaseren. Ik heb net als u de neiging om erin te trappen. We zijn naïeve mensen, die steeds maar weer gevoelig zijn voor het gejengel van zogenaamd zwakkeren of niet zijn bestand tegen het betere oplichterswerk. Het zal altijd zo zijn dat we vinden dat we ons zuurverdiende geld voor een deel moeten afstaan aan onterechte bestemmingen.

De Chinese en Russische economieën komen tot stilstand. Onbegrijpelijk dat we ooit hebben gedacht dat deze economieën een bedreiging voor ons zouden kunnen vormen. Toch wel gek dat de Chinezen nu op prijs uit de markt worden geconcurreerd door landen als Bangladesh. Zo gaat het als je alleen het prijswapen in de strijd gooit. En dat de Chinees ook een eerlijke beloning wil en aanvaardbare arbeidsomstandigheden kan toch geen verrassing zijn. Ze hebben nog het geluk dat de olieprijs laag is zodat het transport van de in China geproduceerde producten een deel van de loonstijging compenseert. Rusland valt weer eens op zijn neus door het koppige gedrag van de Russen. Eigenwijsheid kan lonen, maar is vaak synoniem aan domheid. Voor beide landen is het spannend hoe de binnenlandse politieke situatie gaat reageren op de economische afkoeling.

Europa is zo slecht nog niet. We zijn toch nog altijd het beste alternatief. Genuanceerde opvattingen, degelijkheid, rust bewaren als anderen spanning oproepen. Het bevalt mij wel. Het is zo gek, de meesten van ons zijn gewoon bezig met hun dagelijks leven, met hun gezin, met hun werk, met hun opleiding, met hun hobby. En dan is er een gekke minderheid en een overschot aan media. Die cocktail zorgt voor een totaal scheef wereldbeeld. Een paar dagen geen Nieuwsuur, geen NU.nl, geen beursnieuws, geen krant, geen Elsevier…. Wat is de wereld toch mooi. Wat zijn de mensen toch lief en aardig, wat hebben we het toch fijn. Imagine, zou John Lennon zeggen, dat we een totale boycot op de media starten. Dat we niet meer naar het gejengel luisteren, naar het aanstelgedrag van die gekken, die ze zijn vergeten op te voeden. Ik weet zeker dat het snel rustig zou worden en dat zelfs die gekken gewoon aan het werk zouden gaan. Dat u dan ook mijn column niet meer leest heb ik er graag voor over.

Rob Kusters

Categorieën : Column Rob
Rob Kusters
Rob Kusters
Auteur

0 Reacties

Geef een reactie

Uw e-mail adres wordt niet publiekelijk gemaakt.

Bijna vakantie

20-06-2024

Zzp'er en Arbeidsongeschiktheid: Hoe ber...

20-06-2024

Wat doen we met de ODV?

20-06-2024

Kort nieuws

20-06-2024

Europapa

27-05-2024