• Openingstijden : maandag t/m vrijdag van 8:30 uur tot 17:00 uur
Laatste stand van zaken box 3-heffing

Laatste stand van zaken box 3-heffing

De Hoge Raad heeft op 24 december voor belastingplichtigen met box 3 vermogen een belangrijke uitspraak gedaan. Nadat al jarenlang rechtszaken gevoerd worden tegen de, in vergelijking met de werkelijke rendementen, hoge forfaitaire rendementen, biedt de Hoge Raad op 24 december uiteindelijk rechtsherstel. Op 4 februari 2022 is een collectieve uitspraak op de bezwaren voor de jaren 2017 tot en met 2020 gedaan.

De Hoge Raad heeft op 24 december 2021 geoordeeld dat box 3 heffing op stelselniveau in strijd is met het recht van eigendom en het gelijkheidsbeginsel. De Hoge Raad sluit voor de heffing niet langer aan bij het forfaitaire rendement maar bij de gerealiseerde rendementen.

Inmiddels is op 4 februari 2022 een collectieve uitspraak op bezwaar gedaan voor de massaal bezwaarprocedures voor de jaren 2017 tot en met 2020. In deze uitspraak worden de bezwaren toegewezen. Dit heeft gevolgen voor alle aanslagen vanaf het jaar 2017 die vanaf 24 december 2021 zijn opgelegd of op 24 december 2021 nog niet onherroepelijk vaststonden alsmede alle aanslagen waarvoor een bezwaarprocedure loopt. Hoe dit nader uitgewerkt wordt, is echter nog niet bekend. Daarover wordt uiterlijk 1 juni 2022 een besluit genomen.

Of ook rechtsherstel wordt geboden aan mensen die geen bezwaar maakte, is nog onduidelijk. De staatssecretaris geeft aan zeer serieus mee te wegen of de groep die geen bezwaar heeft gemaakt ook onder het rechtsherstel zal vallen. Hierover wordt uiterlijk 1 juni 2022 een besluit genomen.

De Belastingdienst legt in ieder geval voorlopig geen aanslagen inkomstenbelasting op waarin box 3 inkomen is opgenomen. In de voorlopige aanslagen inkomstenbelasting 2022 die opgelegd zijn, is overigens nog geen rekening gehouden met de gevolgen van de uitspraak van de Hoge Raad. Dit zal hersteld worden bij het opleggen van de definitieve aanslagen. Voor burgers met inkomen uit box 3 die hun voorlopige aanslag 2022 (deels) niet betalen, geldt een invorderingspauze in.

De Belastingdienst verzoekt verder de aangifte IB 2021 in te dienen volgens het wettelijke systeem van box 3. De definitieve aanslag IB 2021 zal vervolgens in lijn met het arrest van de Hoge Raad worden opgelegd.

Categorieën : Tripost
Tripolis
Tripolis
Auteur

0 Reacties

Geef een reactie

Uw e-mail adres wordt niet publiekelijk gemaakt.