• Openingstijden : maandag t/m vrijdag van 8:30 uur tot 17:00 uur
Hypotheekrenteaftrek

Hypotheekrenteaftrek

De regelgeving omtrent hypotheekrenteaftrek is de afgelopen jaren aanzienlijk complexer geworden. Een voorbeeld hiervan is het renteaftrekverleden bij hypotheken onder oud recht -beter bekend als de fiscale Bestaande Eigen Woningschuld, afgekort BEWS-, dat een levenslange invloed behoudt. Voor schulden onder het nieuwe recht (vanaf 1-1-2013) is dit niet relevant; hier is de resterende schuld en resterende looptijd op een mutatiemoment van belang voor de toekomst. Let echter op, schulden onder oud recht hebben wel weer invloed op schulden onder het nieuw recht. Voorzichtigheid is dus geboden.

Bovendien zijn er situaties waarin het renteaftrekverleden van je (nieuwe) partner van invloed kan zijn op jouw mogelijkheden voor renteaftrek. Wees dus alert bij een nieuwe relatie wanneer je bij elkaar intrekt, zowel voor samenwonende stellen mét als zonder samenlevingscontract. Het is dan ook raadzaam om vooraf advies in te winnen, aangezien dit achteraf niet meer te corrigeren is. Ook het huwelijksvermogensrecht en overlijden kan van invloed zijn of renteaftrek overgaat op de partner of niet.

Ook kan vervroegd aflossen onverwacht negatieve gevolgen hebben. Bij volledige aflossing van een schuld of van een leningdeel onder oud recht wordt de renteaftrek onderbroken. Bij gedeeltelijke aflossing blijft het renteaftrekverleden echter van toepassing op het oorspronkelijke bedrag. Het eerdere advies om een kleine schuld aan te houden vanwege hypotheekrenteaftrek is door nieuwe wetgeving in de loop der jaren achterhaald.

Dit zijn slechts enkele "kleine" zaken die "grote" fiscale gevolgen kunnen hebben. Het is verstandig om een specialist te raadplegen bij nieuwe woonsituaties en om je hypotheekverleden tijdig in kaart te brengen. Hoe eerder je hiermee begint, hoe gemakkelijker het zal zijn. Want in een situatie waarin bijvoorbeeld het eerste huis vóór 2001 is gekocht, er (meerdere keren) is verhuisd, er extra aflossingen zijn gedaan en er een relatiebreuk heeft plaatsgevonden, is het een ware uitdaging om alle benodigde gegevens op te sporen en een correcte fiscale analyse te maken.

Categorieën : Tripost
Barbara Spauwen
Barbara Spauwen
Auteur

Barbara is verbonden aan Tripolis als senior consultant financial planning.

0 Reacties

Geef een reactie

Uw e-mail adres wordt niet publiekelijk gemaakt.

Europapa

27-05-2024

Een gezond dividendbeleid

27-05-2024

Generatieve AI

27-05-2024

Nieuwe wet betaalbare huur

27-05-2024

Kort nieuws

27-05-2024