• Openingstijden : maandag t/m vrijdag van 8:30 uur tot 17:00 uur
Hoge Raad oordeelt dat belasting over vermogen oneerlijk was

Hoge Raad oordeelt dat belasting over vermogen oneerlijk was

De fiscus heeft de afgelopen jaren te veel belasting over het vermogen geheven. Dit is de mening van de Bond voor Belastingbetalers, die hierover een procedure aan heeft gespannen tegen de Belastingdienst. Deze maand oordeelde de Hoge Raad hierover.

Fictief rendement Inkomsten uit vermogen worden belast via de vermogensrendementsheffing, uit de Wet op de Inkomstenbelasting van 2001. Dit is ook wel bekend als box 3. Deze belasting bedraagt 4%, omdat de Belastingdienst ervan uitging dat spaarders een gemiddeld (fictief) rendement van 4% zouden halen.

De Bond voor Belastingbetalers vindt echter dat bij de vermogensrendementsheffing te weinig rekening wordt gehouden met de rente op spaarsaldi. De spaarrente daalde in 2013 en 2014 namelijk hard. Om deze reden hebben mensen bezwaar gemaakt tegen de box 3 heffing in de aanslag inkomstenbelasting voor de jaren 2013 en 2014.

Oordeel Hoge Raad De Hoge Raad heeft deze maand geoordeeld dat in 2013 en 2014 4% rendement niet haalbaar was, zonder dat de belastingplichtige daar grote risico’s voor hoefde te nemen. Daarnaast oordeelde Hoge Raad dat indien door de belasting verlies gemaakt werd, er sprake is van schending van het recht op ongestoord genot van eigendom. Dit recht is vastgelegd in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Hiervan is sprake indien er minder rendement is gehaald dan 1,2%, in plaats van 4% fictief rendement waar 30% belasting over geheven wordt.

Wat betekent dit voor jou? Heb jij spaargeld of ander vermogen? Wij raden je in dat geval aan om eens kritisch naar het rendement te kijken. Je zou namelijk deze uitspraak kunnen gebruiken om zelf bezwaar te maken tegen jouw belastingaanslag. Indien je iemand nodig hebt om jouw hier zorgvuldig bij te begeleiden, helpen wij jou uiteraard graag.

Bron: “Hoge Raad: Belasting over Vermogen Was Oneerlijk.” NOS, 14 Juni 2019.

Categorieën : Tripost
Rob Kusters
Rob Kusters
Auteur

0 Reacties

Geef een reactie

Uw e-mail adres wordt niet publiekelijk gemaakt.

Europapa

27-05-2024

Een gezond dividendbeleid

27-05-2024

Generatieve AI

27-05-2024

Nieuwe wet betaalbare huur

27-05-2024

Kort nieuws

27-05-2024