• Openingstijden : maandag t/m vrijdag van 8:30 uur tot 17:00 uur
Heftige SEPA-stress voor het MKB

Heftige SEPA-stress voor het MKB

De deadline voor de overstap op het Europese belastingsysteem SEPA komt schrikbarend snel dichterbij: op 1 februari 2014 moet u de overstap hebben gemaakt. Toch is 35% van de MKB’ers nog niet over op SEPA, en 13% heeft zelfs nog helemaal geen stappen gezet. Van de ondernemingen die gebruik maken van incasso, heeft zelfs 80% de overstap nog niet afgerond. Dat blijkt de Migratiemonitor van De Nederlandsche Bank (DNB).

De consequenties van het niet tijdig overstappen op SEPA zijn verstrekkend: u kunt dan geen salarissen meer betalen of facturen incasseren. Hiermee komt uw bedrijfsvoering in gevaar. Eén van de zaken waar u bijvoorbeeld op moet letten, is of u alle rekeningnummers in uw administratie al hebt aangepast. SEPA vervangt namelijk de Nederlandse rekeningnummers door een International Bank Account Number (IBAN). Als u op 1 februari 2014 de rekeningnummers van uw werknemers niet hebt aangepast, zult u hun salarissen niet kunnen betalen. Het is dus zaak om vaart te maken met de overstap op SEPA.

Illusie van voldoende tijd Volgens DNB zitten de meeste laatkomers in de sectoren horeca, logistiek en detailhandel. De grote banken en de tweehonderd grootste bedrijven zijn klaar voor de overstap. Volgens het onderzoek van DNB is de belangrijkste reden van het getreuzel dat veel ondernemingen denken snel klaar te zijn met de overstap. Daar kunt u zich lelijk in vergissen, zeker als uw onderneming gebruik maakt van incasso. Als u de overstap nog niet heeft gemaakt, kunt u op de website www.overopiban.nl zien wat u nog moet regelen voor 1 februari 2014.

Bron: BV Rendement

Foto by Risto Kinnunen under CC BY 2.0

Categorieën : Tripost
Rob Kusters
Rob Kusters
Auteur

0 Reacties

Geef een reactie

Uw e-mail adres wordt niet publiekelijk gemaakt.

Bijna vakantie

20-06-2024

Zzp'er en Arbeidsongeschiktheid: Hoe ber...

20-06-2024

Wat doen we met de ODV?

20-06-2024

Kort nieuws

20-06-2024

Europapa

27-05-2024