• Openingstijden : maandag t/m vrijdag van 8:30 uur tot 17:00 uur
Gewijzigde wet: 60 dagen betaaltermijn aan mkb en zzp

Gewijzigde wet: 60 dagen betaaltermijn aan mkb en zzp

Sinds 1 juli geldt de gewijzigde Wet (uiterste) betaaltermijnen. De wet houdt in dat grote bedrijven een maximale betalingstermijn van 60 dagen moeten hanteren in handelsrelaties met mkb-bedrijven en zzp’ers.

De wet is een vervolg op de Europese richtlijn Late Payment Directive, die een einde moest maken aan de extensieve betaaltermijnen en die moest zorgen voor meer gelijkheid binnen het Europese handelsplatform.

Bedrijven hebben nog tot 1 juli 2018 de tijd om bestaande contracten met mkb-leveranciers om te zetten. Voor nieuwe contracten geldt de wet direct. Dit betekent dat grote bedrijven duidelijk in kaart moeten brengen welke leverancier een mkb-bedrijf is. Dit kan door financiële gegevens op te vragen of een zelfevaluatiebrief te versturen. Ook betekent de gewijzigde wet dat het factuurverwerkings- en betaalproces zo efficiënt mogelijk dient te gebeuren, zodat het binnen 60 dagen afgehandeld is.

Overtreding van de wet, na 1 juli 2018, leidt ertoe dat de betalingstermijn automatisch verder wordt aangescherpt tot dertig dagen. Ook heeft de debiteur recht op vergoeding van de huidige wettelijke rente van acht procent over de overschreden termijn. Dat recht blijft geldig tot wel vijf jaar na dato.

Bron: Siemens, Danny. "Betalingstermijn aan mkb voortaan zestig dagen." PwC. 30 juni 2017.

Categorieën : Tripost
Rob Kusters
Rob Kusters
Auteur

0 Reacties

Geef een reactie

Uw e-mail adres wordt niet publiekelijk gemaakt.