• Openingstijden : maandag t/m vrijdag van 8:30 uur tot 17:00 uur
Europese banken bouwen blockchainnetwerk voor MKB

Europese banken bouwen blockchainnetwerk voor MKB

Blockchain zal effecten gaan hebben op het bedrijfsleven. Eén van de eerste stappen is er al. Een bankenconsortium van zeven grote Europese banken, waaronder de Rabobank, laten namelijk voor het MKB een gezamenlijk blockchainnetwerk bouwen.

Het bankenconsortium, dat zichzelf de Digital Trade Chain noemt, bestaat uit de Rabobank, Deutsche Bank, HSBC, KBC, Natixis, Société Générale en Unicredit. De partij, die het bouwen van het netwerk gaat uitvoeren, is IBM.

Het blockchainnetwerk moet ervoor zorgen dat ondernemers in het MKB hun import- en exportprocessen gemakkelijker, betrouwbaarder en efficiënter kunnen maken. Geld- en goederenstromen zullen transparanter worden. Wiebe Draijer, bestuursvoorzitter van Rabobank, licht dit toe: “Blockchain is in essentie goed te gebruiken bij processen en toepassingen waarbij meerdere partijen in een keten samenwerken en veel documenten en contracten uitgewisseld worden. Dit open platform gaat blockchain daadwerkelijk voor klanten in gebruik brengen”.

In het netwerk zullen bij een handelstransactie de betrokken partijen met elkaar verbonden worden. Door de handelstransacties efficiënt te beheren, op te volgen en te garanderen, zullen handelsfinancieringsprocessen vereenvoudigd worden.

Het netwerk zal kansen bieden aan het MKB, dat gewoonlijk te maken heeft met meer beperkingen op het gebied van kredietverlening dan andere klantgroepen. Hiermee hebben ze een eenvoudig platform ter beschikking, dat een geconsolideerd overzicht van de handelstransacties biedt. Dat zou de toegang tot kapitaal verhogen en risico’s inperken.

Naar verwachting zullen er nog meer banken uit andere landen bijkomen, net als handelspartners zoals verzenders, expediteurs en kredietverstrekkers. Er wordt verwacht dat het netwerk eind dit jaar operationeel zal zijn.

Bron: Kepinski, Witold. "Europees banken laten IBM blockchain netwerk voor MKB bouwen." Dutch IT-channel. 27 juni 2017.

Categorieën : Tripost
Rob Kusters
Rob Kusters
Auteur

0 Reacties

Geef een reactie

Uw e-mail adres wordt niet publiekelijk gemaakt.

Bijna vakantie

20-06-2024

Zzp'er en Arbeidsongeschiktheid: Hoe ber...

20-06-2024

Wat doen we met de ODV?

20-06-2024

Kort nieuws

20-06-2024

Europapa

27-05-2024