• Openingstijden : maandag t/m vrijdag van 8:30 uur tot 17:00 uur
Energiecrisis

Energiecrisis

De vakantie ligt achter ons, we zijn weer allemaal hard aan het werk. Het zeurdeel van de samenleving heeft zich alweer op een nieuwe crisis gestort, de energiecrisis. Er schijnen al veel mensen te zijn die hun energierekening niet meer kunnen betalen. Hoe kan dat nou?

Mensen kunnen alles blijven betalen, McDonalds, Netflix, IPhone, Efteling, nieuwe tatoeages, maar de energierekening lukt niet. Ik zag gisteravond Jesse Klaver tieren in de Tweede Kamer tegen Carola Schouten, minister voor o.a. armoedebeleid. Ik kon het niet aanzien. Een van de mensen uit het kabinet die ik nog waardeer, een keurige vrouw. Ze werd door die meneer van GroenLinks die nog nooit iets in zijn leven heeft gepresteerd met vlijmscherpe bewoordingen aangevallen. Ik kreeg even de indruk dat Klaver zelf zijn rekeningen niet meer kan betalen, maar dat niet aan zijn gezin durft te vertellen.

De piramide van Maslow
Energie is een eerste levensbehoefte. Net als voedsel en een dak boven je hoofd. Het zou goed zijn als op basisscholen de piramide van Maslow zou worden onderwezen. Dat mensen vroeg in hun leven leren waar je eerste behoeften liggen en wat je dus prioriteit moet geven in je bestedingen. Eten en drinken is de basis voor een goede gezondheid. Om energie te hebben en om je dagelijkse prestatie te leveren. Mij is gelukkig geleerd daaraan elke dag prioriteit te geven en ik breng dat ook onze kinderen bij. Een IPhone is een luxe goed, net als een game console, een OLED TV, Netflix en McDonalds. We hebben elkaar aangepraat dat dit bij de eerste levensbehoeften hoort. Het krijgt zelfs een hogere prioriteit dan de energierekening. Onze overheid gaat de schulden aan energiemaatschappijen van mensen die in financiële nood zijn geraakt nu overnemen. Wetende dat dit misbruik uitlokt gaan ze dat doen, zonder te kijken naar het bestedingspatroon van mensen. He? In Groningen zitten mensen al jaren te wachten op schadevergoeding, omdat toch eerst zorgvuldig moet worden gekeken naar de feiten. De toeslagouders zitten ook al jaren in de stress, omdat per geval toch wel een goed dossier moet worden opgebouwd. Beste Groningers en toeslagouders, betaal de energierekening niet, de overheid neemt de schuld van je over en straks kun je de schuld verrekenen met de schadevergoeding. Kun je in de tussentijd gewoon lekker doorleven.

Energie elders
Het is wel historisch dramatisch wat zich tegenwoordig in Haagsche kringen afspeelt. Terug van vakantie in Frankrijk, waar het er allemaal veel beter bijlag dan in Nederland, nam ik mij de tijd om wat verhoren van de parlementaire enquête te volgen. Doe mij niet na, want uw vertrouwen in de politiek daalt met de minuut. De incompetentie bij de politici druipt ervan af, zij zijn daardoor een speelbal van ambtenaren en lobbyisten. In Le Figaro las ik op een ochtend dat Frankrijks grootste zorg de inflatie is. Die bedraagt wel 6%. Hoe kan dat nu? Bij ons ligt die op het dubbele. Frankrijk leunt niet op gas, zij hebben veel kerncentrales. Ook al zijn er daarvan de nodige gesloten als gevolg van veroudering, ze leveren een fors aandeel van de benodigde energie. Japan idem. Ondanks Fukushima kiezen Japanners bewust voor kernenergie. Maar wij hebben meneer Klaver en zijn kompanen. Die hebben ons in deze crisis gestort en meneer staat nu te tieren tegen mevrouw Schouten. Wat een waardeloos gebrek aan opvoeding.

Categorieën : Column Rob
Rob Kusters
Rob Kusters
Auteur

1 Reactie

  • Thom

    Eindelijk iemand met een heldere analyse die de waarheid op tafel legt ! Goed verhaal Rob!

    Reageer

Geef een reactie

Uw e-mail adres wordt niet publiekelijk gemaakt.

Europapa

27-05-2024

Een gezond dividendbeleid

27-05-2024

Generatieve AI

27-05-2024

Nieuwe wet betaalbare huur

27-05-2024

Kort nieuws

27-05-2024