• Openingstijden : maandag t/m vrijdag van 8:30 uur tot 17:00 uur
Een vakantiewoning, is dat een goed idee?

Een vakantiewoning, is dat een goed idee?

Een vakantiewoning als belegging, heb je daar al eens over nagedacht? Wat betekent het fiscaal voor jou om een vakantiewoning te kopen? Op de onderstaande zaken moet je zeker even letten.

Een vakantiewoning waar je niet permanent verblijft, behoort tot jouw box 3 vermogen. Dat betekent dat de werkelijke inkomsten en uitgaven voor jouw aangiften niet van belang zijn. Je wordt belast voor een fictief rendement over de WOZ-waarde van de vakantiewoning minus de eventuele daarop rustende schuld. Dit fictieve rendement lag in 2017 tussen 2,871% en 5,39%.

Voor de vakantiewoning in het buitenland hoef je niet tweemaal belasting af te dragen. Je mag meestal “aftrek elders belast” toepassen. Vaak heeft het land waar de woning staat in dit geval voorrang. Vergelijk belastingheffing in het buitenland dus goed of laat je door iemand hierover informeren.

Wanneer je enkel één vakantiewoning bezit en deze regelmatig verhuurt, ben jij voor de inkomstenbelasting geen ondernemer. Voor de btw ligt dit anders. Je moet het lage btw-tarief (6%) afdragen over de huuropbrengst. Wel mag je btw op de betaalde kosten en aanschaffingen terugvragen. Indien je de vakantiewoning deels zelf gebruikt en deels verhuurt, kan dit in de btw worden verrekend. Wanneer je de woning bijvoorbeeld zelf 3 maanden per jaar gebruikt, is nog altijd 9/12 gedeelte van de btw aftrekbaar.

Wil jij weten of een vakantiewoning voor jou een goede belegging is? Laat je dan adviseren door je adviseur. Deze kan voor jou een berekening maken, waarmee jullie samen kunnen bepalen of het een goede investering is. Ook kan hij je begeleiden bij het maken van de juiste fiscale afwegingen. Mocht je hier vragen over hebben, neem gerust contact met ons op.

Bron: Bregman, P. "Is Aankoop Vakantiewoning een Fiscaal Aantrekkelijke Belegging!?" AccountWeek. 22 November 2017.

Categorieën : Tripost
Rob Kusters
Rob Kusters
Auteur

0 Reacties

Geef een reactie

Uw e-mail adres wordt niet publiekelijk gemaakt.

Bijna vakantie

20-06-2024

Zzp'er en Arbeidsongeschiktheid: Hoe ber...

20-06-2024

Wat doen we met de ODV?

20-06-2024

Kort nieuws

20-06-2024

Europapa

27-05-2024