• Openingstijden : maandag t/m vrijdag van 8:30 uur tot 17:00 uur
Dure secretaris-generaal

Dure secretaris-generaal

Stelt u zich eens voor dat de Franse regering een mega-opdracht te vergeven heeft en een van de kandidaat-bedrijven voor die opdracht is van Franse origine. Andere mededingers komen uit Nederland, Zweden en Duitsland. Hoe groot acht u de kans dat de opdracht wordt vergeven aan de Franse kandidaat?

We hebben ons voor 10 jaar verplicht tot militaire steun aan Oekraïne, samenwerking op het gebied van de defensie-industrie, hulp bij cyberaanvallen en wederopbouw. Onze premier is hiervoor naar Kiev gereisd om Zelensky persoonlijk het goede nieuws te gaan vertellen. Is het aan een demissionaire regering, die overduidelijk haar mandaat in de Tweede Kamer heeft verloren, om ons land voor zo een lange tijd aan verplichtingen te verbinden waarvan we niet weten wat de financiële impact is?

Behandelingsongelijkheid en Handelsbeperkingen

Er is sprake van een substantieel betere behandeling van vluchtelingen uit Oekraïne ten opzichte van vluchtelingen uit andere landen. Dat vraagt zich die laatste groep vluchtelingen, liggend op het grasveld naast de opvanglocatie Ter Apel, hardop af. In de media die ik consumeer lees ik er weinig over. Ik zag wel een actie voorbijkomen van Mona Keizer van BBB, waarin zij ervoor pleit dat Oekraïners hun toelages verliezen op het moment dat zij een betaalde job krijgen. Mevrouw Piri van GroenLinks-PvdA weet haarfijn uit te leggen waarom dat terecht is. Ik kan het hier niet reconstrueren, die redenering is mij te mathematisch. Ik denk ook niet dat de gemiddelde kiezer die dubbele vergoeding voor Oekraïners gerechtvaardigd vindt.

ASML mag van de VS geen machines met nieuwe technologie aan China leveren. Ik had deze zin wel vet willen drukken. Worden wij assertieve Nederlanders niet heel erg boos als een buitenlandse natie zich gaat bemoeien met onze bedrijven? Nee hoor, Den Haag voert uit wat Washington wil en legt ASML aan de ketting. Bij NVIDIA, een Amerikaans bedrijf dat wereldleider is in de verkoop van chips, klotsen de miljarden tegen de plinten. De oprichter, Jen-Hsun Huang, is geboren in Taiwan. Hoe was het ook alweer met de relatie tussen Taiwan en China?

Ons pensioengeld wordt ingezet

Onze demissionaire regering vraagt aan pensioenfondsen of ze willen beleggen in defensiebedrijven. De laatste meting die ik heb gezien van de omvang van ons pensioenkapitaal is wel 1.000 miljard euro. Onder druk van NGO’s en pensioengerechtigden is het beleggingsbeleid van de pensioenfondsen steeds verder aangepast aan, laten we zeggen, nieuwe maatschappelijke opvattingen over milieu, klimaat en sociale aspecten. Geen beleggingen in bijvoorbeeld vervuilende industrie, in olie, in tabak en in wapenindustrie. Die maatschappelijke opvattingen slaan kennelijk ineens om als er op ons continent gevochten wordt. Dan moeten we in snel tempo gaan investeren in wapentuig en moet zelfs ons pensioengeld worden ingezet. Toevallig zijn het vooral Amerikaanse bedrijven die miljarden verdienen aan onze angst.

Ik kan het allemaal niet los zien van de ambitie van Mark Rutte om secretaris-generaal van de Navo te worden. Hij heeft 12 jaar lang aan de leiband van Washington gelopen. Het lijkt erop dat hij probeert in zijn eindfase nog wat laatste zaken te regelen, zodat hij zijn benoeming veiligstelt. Den Haag zal wel uitleggen dat het heel belangrijk voor ons kleine landje is om een Nederlander op zo een belangrijke post te hebben. Ik vind het een erg dure investering en betwijfel het toekomstige rendement.

Categorieën : Tripost
Rob Kusters
Rob Kusters
Auteur

1 Reactie

  • Pierre Keune

    Klasse Rob: helder en duidelijk.

    Reageer

Geef een reactie

Uw e-mail adres wordt niet publiekelijk gemaakt.

Europapa

27-05-2024

Een gezond dividendbeleid

27-05-2024

Generatieve AI

27-05-2024

Nieuwe wet betaalbare huur

27-05-2024

Kort nieuws

27-05-2024