• Openingstijden : maandag t/m vrijdag van 8:30 uur tot 17:00 uur
De middenweg tussen Nederlandse directheid en Koreaans respect

De middenweg tussen Nederlandse directheid en Koreaans respect

Een gastcolumn door Junior Consultant Cas Bemelmans

Nadat ik in juni de bachelor International Business had afgerond, ben ik een maand later aan de slag kunnen gaan als junior consultant bij Tripolis Business Support. Een mooie kans, zeker omdat mijn interesse uitgaat naar de strategische- en consultancy vlakken van het bedrijfsleven. Ondanks deze profielschets, is het uitstippelen van lange-termijn plannen niet aan mij besteed. Begrijp me niet verkeerd, dit komt niet voort uit een gebrek aan structuur. Voor mij zijn planning en strategie namelijk de absolute basis voor succes. Echter, in een wereld waarbij alles om ons heen constant verandert, is het zaak om je visie uit te drukken in korte-termijn plannen in combinatie met een flexibele houding.

Agile management Diezelfde flexibiliteit en het vermogen om je aan te passen aan je omgeving wordt ook wel ‘agile management’ genoemd in de bedrijfswereld. Omdat deze ontwikkeling mij enorm interesseert, heb ik in mijn eindscriptie onderzocht welke factoren van het bedrijfsklimaat bijdragen aan de vraag naar flexibele strategie-voering. Hoe snel verandert onze omgeving? Hoe stel je je als bedrijf open tot deze veranderingen en in hoeverre ben je in staat te anticiperen op kansen die zich voor doen? Wat is het kostenplaatje van deze flexibiliteit?

Eerlijkheid en vertrouwen Allemaal mooi, die hele berg aan theorieën en gedachtegangen, maar uiteindelijk draait het toch om de praktijk. Voor mij is Tripolis Business Support een geweldige kans om als junior consultant ervaring op te doen in de consultancy tak. Na ongeveer twee maanden binnen dit kantoor werkzaam te zijn, denk ik dat de grootste lering tot nu toe het persoonlijke deel van het vak is geweest. Als adviesbureau kun je geweldige hulpmiddelen en expertise leveren, maar ervoor zorgen dat je relaties opbouwt, gebaseerd op eerlijkheid en vertrouwen, is minstens zo belangrijk. Als consultant vergt dit niet alleen inhoudelijke kennis en skills, maar ook gevoel voor het opbouwen en onderhouden van goede relaties. Dat soort lessen leer je niet vanuit een tekstboek of collegezaal.

Seoul Toch ben ik nog zeker niet met de collegezalen klaar. Deze maand ben ik weer begonnen in Tilburg aan een master International Management. Tilburg Universiteit heeft een business programma dat sterk gericht is op het internationale aspect, wat mij erg aanspreekt. Tijdens mijn bachelor heb ik een half jaar in Seoul (Zuid-Korea) gewoond en gestudeerd; een geweldige ervaring. Wat cultuurverschillen betreft, denk ik dat de Nederlandse directheid en de Koreaanse uiting van respect twee culturele tegenpolen zijn. Voor mijn gevoel ligt daartussenin een gouden middenweg van eigenschappen. Daarbij doel ik op een combinatie van het gevoel voor initiatief nemen vanuit onze cultuur, en het vreedzame geduld en respect vanuit het oosten. Tripolis Business Support komt steeds meer in aanraking met internationaal gerichte klanten. Dit maakt voor mij de uitdaging alleen nog maar mooier.

Categorieën : Tripost
Rob Kusters
Rob Kusters
Auteur

0 Reacties

Geef een reactie

Uw e-mail adres wordt niet publiekelijk gemaakt.

Europapa

27-05-2024

Een gezond dividendbeleid

27-05-2024

Generatieve AI

27-05-2024

Nieuwe wet betaalbare huur

27-05-2024

Kort nieuws

27-05-2024