• Openingstijden : maandag t/m vrijdag van 8:30 uur tot 17:00 uur
Bezinningsdag 2015

Bezinningsdag 2015

Vorige Tripost vertelde ik u over onze bezinningsdag. Ik beloofde dat ik er in de volgende Tripost op terug zou komen. De dag bestond uit twee delen, waarin verschillende thema’s aam de orde kwamen. In de ochtend stond het onderwerp Samenwerken centraal. Dat lijkt een doodgetrapt onderwerp, maar dat is het helemaal niet. We zien grote veranderingen binnen organisaties, maar vooral in de arbeidsmarkt. Medewerkers zijn steeds meer op zoek naar zelfstandigheid en vrijheid. Dat manifesteert zich vooral in onze sector. Medewerkers binden zich daarom niet meer aan een organisatie zoals we dat altijd gewend zijn geweest. Andere sectoren zullen hiermee in de toekomst geconfronteerd worden. Persoonlijk heb ik hiermee veel moeite, des te belangrijker om het thema bespreekbaar te maken. Ik leer dat ik er mij niet tegen moet verzetten, maar dat ik het als een kans moet gaan zien. Het vergroot de flexibiliteit en het commitment naar de opdracht. Dat zou de lagere betrokkenheid bij de organisatie moeten compenseren. Uiteindelijk gaan we naar een situatie waarin we een pool van professionals creëren en waaruit we per opdracht gaan selecteren. Zij hebben daarvoor wel kennis van en commitment voor de waarden van de organisatie nodig.

We hebben geleerd hoe Simek (Ondernemen van binnen naar buiten, gouden cirkel) hierover denkt. Daarnaast was het inspirerend om kennis te nemen van de gedachten van Ricardo Semler en wijze waarop hij deze heeft doorgevoerd binnen zijn bedrijf Semco in Brazilië. Als groep hebben we gewerkt aan een opdracht om de samenwerking te bevorderen.

Het tweede onderwerp van de dag sluit hierop aan: professionaliteit. Ik ben hiermee veelvuldig bezig, omdat ik mij vaak moet afvragen hoe we in bepaalde situaties moeten optreden en omdat ik de ultieme bewaker moet zijn van de ethische grenzen van onze organisatie. Best lastig. Het is fijn om dan met collega’s nog eens te filosoferen over deze grenzen. We hebben bijvoorbeeld onszelf afgevraagd welke opdrachten wij achteraf gezien niet hadden moeten aanvaarden. Maar ook wat we ieder individueel doen aan het op peil houden van onze kennis. We zijn aan het veranderen naar een internetbedrijf. Dat klinkt gek, maar misschien is internet wel onze grootste concurrent. 24 per uur per dag, 7 dagen per week is internet open en kan informatie worden vergaard die de ondernemer kan gebruiken om een probleem op te lossen, terwijl wij maar 5 dagen gedurende kantooruren open zijn. Daar ligt een uitdaging en hiermee gaan we aan de slag. Bovendien hoeven we ons niet meer te concentreren op eenvoudige vraagstukken, die lossen ondernemers zelf op. Wij moeten steeds meer de architect zijn van geavanceerde oplossingen.

Wat heb ik er weer ontzettend veel zin in, zo in een nieuw jaar, misschien wel een nieuw tijdperk. Een muzikale tip tot slot. Er is een nieuw album van Shearwater, zeer de moeite waard. En het album Blackstar van David Bowie krijgt een extra lading door het nieuws van zijn overlijden. Luister maar eens naar het nummer Lazarus en naar de titelsong.

Categorieën : Column Rob
Rob Kusters
Rob Kusters
Auteur

0 Reacties

Geef een reactie

Uw e-mail adres wordt niet publiekelijk gemaakt.

Europapa

27-05-2024

Een gezond dividendbeleid

27-05-2024

Generatieve AI

27-05-2024

Nieuwe wet betaalbare huur

27-05-2024

Kort nieuws

27-05-2024