• Openingstijden : maandag t/m vrijdag van 8:30 uur tot 17:00 uur
Belangrijke veranderingen nieuw belastingpakket bedrijven

Belangrijke veranderingen nieuw belastingpakket bedrijven

Doordat de dividendbelasting toch in stand wordt gehouden, komt er 1,9 miljard euro vrij, die weer in het bedrijfsleven gestoken zal worden. 1,4 miljard euro hiervan wordt gebruikt om de vennootschapsbelasting nog verder omlaag te brengen dan voorheen door het kabinet aangekondigd was. De overige half miljard euro, die de dividendbelasting jaarlijks zal blijven opleveren, steekt het kabinet in andere maatregelen, die voor fiscale verlichting zorgen bij bedrijven. Wij zetten graag voor jou de belangrijke maatregelen op een rij.

Overgangsregeling expats Vorig jaar is de inperking van de gunstige belastingregeling voor buitenlandse werknemers aangekondigd. Het betreft de expatregeling: een regeling voor belastingkorting, waarbij buitenlandse werknemers over 30 procent van hun inkomen geen belasting zijn verschuldigd. De duur van de regeling zou worden teruggebracht van acht naar vijf jaar. Deze inperking gaat door, maar er zal wel een overgangsregeling voor expats komen, die al in 2019 of 2020 door de regeling zouden worden getroffen. Dit houdt in dat de verkorting voor nieuwe gevallen al ingaat in 2019, maar voor bestaande gevallen pas vanaf 2021.

Daarnaast zal vanaf 2021 structureel 200 miljoen euro worden uitgetrokken om de werkgeverslasten op arbeid te verlagen. Die maatregel is nog niet geconcretiseerd.

Verzachten van belasting op hoge leningen aan dga Zoals tijdens Prinsjesdag werd aangekondigd, en aangestipt werd in onze Tripost Prinsjesdag-editie, komt er vanaf 2022 een regeling waardoor dga’s belasting moeten gaan betalen op hoge leningen, die zij afsluiten bij hun eigen onderneming. Deze maatregel zal echter verzacht worden volgens het nieuwe belastingpakket:

  1. In plaats van een overgangsregeling voor bestaande eigenwoningschulden worden ook nieuwe eigenwoningschulden van de dga uitgezonderd;
  2. bovenop deze eigenwoningschuld zal een aanvullende drempel van € 500.000 voor de dga en zijn partner gezamenlijk gelden.

Belastingkorting voor innovatieve bedrijven Het wordt innovatieve bedrijven gemakkelijker gemaakt om te investeren in onderzoek en ontwikkeling. Binnen de Wet vermindering afdracht loonbelasting en premie voor de volksverzekeringen (WVA) gaat in 2020 het percentage van de tweede schijf van de S&O-afdrachtvermindering omhoog van 14% naar 16%.

Innovatieve bedrijven krijgen hierdoor een hogere vermindering van de af te dragen loonbelasting, als zij kosten maken voor onderzoek en ontwikkeling. 

Bron: “Nieuw Belastingpakket Bedrijven: Vennootschapsbelasting Nog Verder Omlaag.” TaxLive, Wolters Kluwer, 15 oktober 2018.

Rob Kusters
Rob Kusters
Auteur

0 Reacties

Geef een reactie

Uw e-mail adres wordt niet publiekelijk gemaakt.

Bijna vakantie

20-06-2024

Zzp'er en Arbeidsongeschiktheid: Hoe ber...

20-06-2024

Wat doen we met de ODV?

20-06-2024

Kort nieuws

20-06-2024

Europapa

27-05-2024