• Openingstijden : maandag t/m vrijdag van 8:30 uur tot 17:00 uur
30%-regeling wordt verkort

30%-regeling wordt verkort

In 2017 werd het formulier voor verzoek 30%-regeling voor werknemers uit het buitenland gepubliceerd. Deze regeling houdt in dat indien een bedrijf een werknemer uit het buitenland aanneemt, het hem de extra kosten voor zijn tijdelijke verblijf in Nederland mag vergoeden. Hierbij kan de 30% regeling gebruikt worden. In dat geval mag het bedrijf zonder nader bewijs maximaal 30% van het loon inclusief de vergoeding onbelast geven als gerichte vrijstelling voor de extraterritoriale kosten.

Nu, een jaar later, publiceert het kabinet een reactie op de evaluatie van de 30%-regeling. Het kabinet laat hierin weten dat per 1 januari 2019 de looptijd van de 30%-regeling voor werknemers uit het buitenland wordt verkort van acht naar vijf jaar. Daarmee neemt het kabinet een aanbeveling over uit de evaluatie van de 30%-regeling. De maatregel, die zal worden meegenomen in de belastingplannen voor 2019, raakt zowel nieuwe als bestaande gevallen. Er is namelijk niet voorzien in overgangsrecht. De looptijdverkorting gaat ook gelden voor de keuzeregeling voor partiële buitenlandse belastingplicht in de inkomstenbelasting. Daarnaast laat het kabinet in de reactie ook weten dat er een maximumperiode van vijf jaar gaat gelden voor het belastingvrij vergoeden van de werkelijke extraterritoriale kosten.

Uit de evaluatie blijkt dat een verkorting van de looptijd van acht jaar tot vijf jaar zorgt voor een hogere doelmatigheid van de 30%-regeling, terwijl de doeltreffendheid nauwelijks wordt beperkt. Daarnaast is ook nog eens gebleken dat ongeveer 80% van de buitenlandse werknemers de 30%-regeling niet langer gebruikt dan vijf jaar. Bovendien wordt er in andere landen vrijwel overal een looptijd van vijf jaar gehanteerd.

De grootste impact gaat deze regeling hebben voor bestaande gevallen. Doordat er geen overgangsrecht is, zullen werkgevers hun buitenlandse werknemers met een lopende beschikking tussentijds kwijt kunnen raken. Ook zou dit voor sommige werkgevers betekenen dat zij hun werknemers moeten compenseren voor het feit dat ze nu toch geen acht jaar kunnen blijven werken.

Lees hier ons eerdere artikel over de 30%-regeling.

Bron: Snel, Menno. Kabinetsreactie Evaluatie 30%-regeling. PDF. Den Haag, April 20, 2018.

Categorieën : Tripost
Rob Kusters
Rob Kusters
Auteur

0 Reacties

Geef een reactie

Uw e-mail adres wordt niet publiekelijk gemaakt.

Bijna vakantie

20-06-2024

Zzp'er en Arbeidsongeschiktheid: Hoe ber...

20-06-2024

Wat doen we met de ODV?

20-06-2024

Kort nieuws

20-06-2024

Europapa

27-05-2024