• Opening hours : Monday to Friday from 8:30 to 17:00
Meer of minder?

Meer of minder?

Wie durft er nog in het openbaar deel te nemen aan het debat over meer of minder? Gisteren zag ik beelden uit Deurne waarin er vechtpartijen ontstonden tussen, naar het leek, mensen met een Marokkaanse achtergrond en anderen. Aanleiding was een overval op een juwelier in dezelfde plaats. Het viel mij op dat er in de eerste berichten niet werd gesproken over de identiteit van de daders. Dat werd mij door de beelden van gisteravond pas duidelijk. Kennelijk is een groep mensen het geduld kwijtgeraakt en gaat zelf het recht zoeken. Wilders had het bijna in scene kunnen zetten. De commotie over zijn uitspraken loopt nog dagelijks op bij zijn tegenstanders en dan gebeurt dit.

Het geluid van de Marokkaanse gemeenschap en hun sympathisanten is enorm. Er komt een collectief schuldgevoel bij autochtone Nederlanders naar boven. Hoe kunnen we een specifieke groep mensen binnen onze samenleving zo onrechtvaardig behandelen? Als ik de argumenten goed beluister is het zelfs het meest vlijtige en vaderlandslievende deel van onze samenleving. Er is geen probleem, hoor ik ze zeggen, zeker niet van de omvang die Wilders ons doet geloven.

Ik begrijp niet waarom Wilders ineens zijn pijlen richt op een specifieke groep mensen met roots die terugvoeren op een specifiek land. Het was hem altijd om de islam te doen. Dat laatste vond burgemeester Bruls van Nijmegen nog wel acceptabel. Maar nu het Wilders om Marokkanen te doen is gaat deze burgemeester op zoek naar de media en roept hij op tot het doen van aangifte. Dat is even zielig als het gebrek aan beheersing dat Wilders moet worden verweten bij zijn domme vraag na de gemeenteraadsverkiezingen. Bruls is van katholieke komaf en lid van het CDA. Voordat hij burgemeester van Nijmegen werd was hij de burgervader van Venlo, de thuisstad van Wilders. De stad ook die de aanhang van de partij van Bruls zag overlopen naar de PVV. Bovendien past het een burgemeester niet om op deze wijze te participeren in het debat. Gelukkig is hij niet mijn burgemeester.

Hoe moet dit nu verder? Kloppen de statistieken niet, kloppen de verhalen van politieagenten, hulpverleners en conducteurs niet, is er dan echt geen probleem? Is het niet tijd dat de Marokkaanse gemeenschap zelf aan de slag gaat om de criminele elementen, die toch onmiskenbaar hun nest bevuilen, de rug toe te keren. Het zou Wilders enorm de wind uit de zeilen nemen als de Marokkaanse gemeenschap zich zou afkeren van criminele daden. Demonsteren tegen een juweliersvrouw die twee overvallers neerschiet werpt alleen maar meer olie op het vuur. In elke samenleving zijn er mensen die polariseren, terwijl de meerderheid toch de nuance zoekt en vredelievend is. Op het moment dat de massa zich gaat scharen achter polariserende figuren is er sprake van zeer ongewenste spanning. De regie vanuit Den Haag verloopt zoals gewoonlijk dramatisch, omdat we daar de leiders hebben zitten die we zo graag wilden. Leiders namelijk die geen leiding geven, die slechts heel goed kunnen uitleggen waarom het allemaal niet goed gaat. Toch lijkt me deze problematiek op dit moment de meest bedreigende voor de cohesie binnen Nederland en ook voor ons gezicht in het buitenland. Als we dit niet zelf kunnen oplossen hebben we geen recht van spreken over welke situatie dan ook in het buitenland.

Laten we ook niet vergeten dat het vastentijd is. Een periode van bezinning in de aanloop naar het Paasfeest. Niemand heeft het erover. Dat is straks anders als de ramadan aanbreekt….

Categories : Column Rob
Rob Kusters
Rob Kusters
Author

Rob is senior consultant en specialist in fiscaliteit, strategie en bedrijfseconomie

0 Comments

Post a comment

Your email address will not be made public.

Emergency kit

20-12-2024

A better view of your investments

20-12-2024

Introducing...

20-12-2024

Introducing...

20-12-2024

Short news

20-12-2024