• Opening hours : Monday to Friday from 8:30 to 17:00
Jos B.

Jos B.

Column door Rob Kusters.

Toch wel gek dat heel Nederland meteen weet waar de B. voor staat. Bij Ali B. zal hooguit 10% van de ondervraagden zijn achternaam noemen. Terwijl er toch sprake is van iemand die al bijna 2 decennia BN’er is. Jos B. deed er twee dagen over om beroemd te worden. Misdaad loont? Oftewel, zou hij op enig moment die bekendheid kunnen omzetten in een fors gevulde spaarrekening? Misschien moet hij bij de selectie van een advocaat wel kijken naar diens financiële deskundigheid.

Dagblad de Limburger ging eens rondvragen bij de dames en heren strafpleiters of ze mijnheer B. wel willen verdedigen. Weinig animo. Ik ben verbaasd. Je wil toch spraakmakende zaken als strafrechtadvocaat? De afgelopen weken hebben ik de replay van de 4-delige serie De Maatschap gezien. Daarin wordt de opkomst en ondergang van de beroemde advocatenfamilie Moszkowicz scherp neergezet. In één van de afleveringen komt de morele discussie naar voren. Max Sr. zou geen kampbeul verdedigen, maar had wel ideeën hoe je dat succesvol zou kunnen doen. Kijk maar zelf hoe hij dat omschrijft. Ik vond het een walgelijke gedachte, temeer daar hij zelf slachtoffer was.

Zouden de advocaten anders gereageerd hebben wanneer Jos B. bekend zou staan als een vermogend mens, zoals de heren Bouterse en Holleeder? Mijn verbazing was naïef. Zoals een arts een patiënt moet helpen, dacht ik ook dat een advocaat een verdachte van strafbare feiten niet in de kou mag laten staan. In dit geval is de verdachte al veroordeeld. Wat kan een rechter nog doen? Zijn naam in chocoladeletters heeft alle media bereikt. Voor zover ik weet, is zijn schuld nog niet bewezen. Alles spreekt tegen hem. Er zijn vele aanwijzingen dat hij de dader is. Echter hebben we al gekkere dingen meegemaakt. Laten we niet vergeten dat er commerciële speurders bij betrokken zijn, die niet kunnen wachten om hun succes van de daken te schreeuwen.

Er zijn fouten gemaakt door de opsporingsdiensten. Er waren al lang geleden signalen dat Jos B. zich onzedelijk gedroeg. Worden degenen, die hierin laks hebben opgetreden, ook berecht? Hoe ver moeten we dan gaan? Moeten familie, bekenden, collega’s en mensen waarmee hij langere tijd in kampen doorbracht ook berecht worden? Ik pleit regelmatig voor een renaissance van de sociale structuur. Ik weet dat ik een roepende in de woestijn ben. Het individualisme is niet meer uit te roeien. Mensen bepalen zelf of ze deel uitmaken van een sociale structuur, waarin ze uitgedaagd, getoetst, geconfronteerd en gecorrigeerd worden. Alleen de sterksten doen dat ook. De groep die makkelijk kan ontsporen in een zelfgecreëerde wereld, groeit. Het aantal zonderlingen dat zich plotseling en hevig tegen ons allen keert idem. Steeds blijkt internet een belangrijk deel van hun wereld te zijn. Internet is de nieuwe religie.

Wij maken ons druk om de privé bijtelling op auto’s van de zaak, om het gebruik van mobiele telefoons op de fiets, om de uitstoot van diesels, om 2,2% of 2,3% inflatie. In mijn eigen stad liep ik vorige week een sociale wijk in, opzoek naar een brievenbus van PostNL (waar vind je die nog?). Ik moest twee keer oversteken, omdat er een vechthond naderde. Bij menig huis zag ik met een snelle blik dat het er niet pluis was. Iedereen ziet dat. Maar we wenden ons hoofd af. Te gevaarlijk. Vraag maar eens aan een gemiddelde politieagent wat die op straat meemaakt. Niemand in Simpelveld had dit van Jos B. verwacht. Ja, dat is het steeds terugkerende verhaal. Maar kende iemand hem dan?

Categories : Column Rob
Rob Kusters
Rob Kusters
Author

Rob is senior consultant en specialist in fiscaliteit, strategie en bedrijfseconomie

0 Comments

Post a comment

Your email address will not be made public.

Emergency kit

20-12-2024

A better view of your investments

20-12-2024

Introducing...

20-12-2024

Introducing...

20-12-2024

Short news

20-12-2024