Een deelauto van de zaak zonder bijtelling privégebruik? Dat kan. Het autodeelplatform WeGo heeft namelijk een constructie ontwikkeld, waarbij werkgevers en werknemers auto’s goedkoper en efficiënter kunnen gebruiken.
Wanneer je een auto van de zaak rijdt en deze meer dan 500 km per jaar privé gebruikt, moet je een bedrag bij de winst tellen voor het privégebruik. Dit is de zogeheten bijtelling. De bijtelling is een percentage van de cataloguswaarde van de auto. Met de constructie van WeGo hoeft dit niet meer het geval te zijn, wat een reductie van de kosten betekent voor de werkgever. De website duurzaamnieuws.nl zocht uit hoe deze constructie in elkaar zit.
Veel bedrijven hebben tegenwoordig de leaseauto vervangen door een mobiliteitsbudget voor hun medewerkers. Hierbij staan er auto’s bij de zaak, die bedoeld zijn voor deelgebruik. Via een app kunnen de deelauto’s door de werknemers gebruikt worden. Om te voorkomen dat er op bepaalde momenten te weinig auto’s beschikbaar zijn, kunnen de auto’s op voorhand via dezelfde app gereserveerd worden.
Willen de werknemers de auto’s ook privé gebruiken, zoals in het weekend? Dan moet er een marktconforme huur overeengekomen worden om fiscale bijtelling te voorkomen. Het probleem hierbij is dat de marktconforme tarieven zo hoog zijn, dat werknemers toch liever kiezen voor een leaseauto of het aanschaffen van eigen auto.
WeGo heeft hier oplossing voor bedacht, die naar eigen zeggen goedkoper is voor zowel werkgever als werknemer. In plaats van het gebruiken van leaseauto’s, huurt de werkgever auto’s bij een autoverhuurbedrijf. De werknemers gebruiken de auto’s voor zakelijke ritten. Indien zij de auto’s privé willen gebruiken, huren ze nu, i.p.v. van de werkgever, rechtstreeks van hetzelfde autoverhuurbedrijf.
Doordat de auto’s tijdens kantoortijden al verhuurd worden aan de werkgever, kunnen de huurprijzen voor de werknemer laag gehouden worden. Omdat de werkgever niet betrokken is bij de verhuur van de auto’s voor privé, is deze ook geen bijtelling verschuldigd. Dit is dus een win-situatie voor beide partijen.
Bron: “Deelauto Van De Zaak Effectiever Gebruiken, Zonder Bijtelling.” Duurzaam Nieuws, 22 januari 2019, www.duurzaamnieuws.nl/deelauto-van-de-zaak-effectiever-gebruiken-zonder-bijtelling/.
0 Comments