Minister Dijsselbloem heeft een brief aan de Tweede Kamer geschreven, met daarin informatie over de geplande contouren van het UBO- register. Het UBO- register bevat een registratieplicht voor Ultimate Beneficial Owners oftewel de uiteindelijke begunstigden van vennootschappelijke entiteiten, van juridische enititeiten of van juridische constructies, zoals trusts, die gelden beheren en uitkeren.
Op uiterlijk 26 juni 2017 moeten alle EU- lidstaten een UBO- register instellen. Het doel van dit register is het voorkomen van witwassen en financieren van terrorisme. De hoofdlijnen waaraan minimaal voldaan moet worden staan in de vierde Europese anti- witwasrichtlijn. Een verdere uitwerking moet op nationaal niveau plaatsvinden. In Nederland wordt de volgende uitwerking van het UBO- register voorgesteld.
In het Nederlandse UBO- register worden de UBO’s van vennootschappen en andere juridische entiteiten die in Nederland zijn opgericht geregistreerd. De bedoeling is dat hiervoor zoveel mogelijk wordt aangesloten bij de entiteiten genoemd in de Handelsregisterwet 2007.
Het UBO- register wordt een openbaar register. De openbaarheid wordt gekoppeld aan vier privacy waarborgen:
Vennootschappen en andere juridische entiteiten worden verplicht informatie aan te leveren aan het UBO- register die toereikend, accuraat en actueel is. Meldingsplichtige instellingen en autoriteiten worden verplicht opgemerkte ‘verschillen’ met het UBO-register door te geven.
De Kamer van Koophandel (KvK) is geïnteresseerd in de rol van beheerder van het UBO-register. Er zijn namelijk duidelijke overeenkomsten tussen het UBO-register en het Handelsregister, onder andere bij de mate van toegang, de betrokken vennootschappen en juridische entiteiten en het feit dat zij bij beide registers de eigen informatie aanleveren. Daarnaast is een voordeel dat dan bij de KvK zowel de handelsregisterinformatie als de UBO-informatie beschikbaar is.
0 Comments