De economie draait al enige tijd beter, waardoor je zou verwachten dat het ook beter gaat met het (op tijd) betalen van facturen. Helaas blijkt dit niet het geval. Betaalme.nu, een initiatief dat streeft naar een snelle betaling van facturen van mkb-ondernemers, gaf opdracht voor een onderzoek, waaruit blijkt dat bijna de helft van de mkb’ers te maken hebben gehad met verlengde betaaltermijnen en één derde zelfs later betaald is dan de afgesproken termijn. Aan 48% van de ondernemers is om korting gevraagd.
Een oorzaak hiervan is de kromme machtsverhouding tussen kleinere mkb’s en grote afnemers. De kleinere mkb’s willen de grote afnemers te vriend houden, maar zijn wel kwetsbaar doordat onbetaalde facturen grote gevolgen kunnen hebben voor hun bedrijf. Wanneer facturen niet betaald worden, neemt de mogelijkheid van groei af en het liquiditeitsrisico toe.
Jij als ondernemer kunt wel invloed uitoefenen op het tijdig betalen van afnemers. Uit het onderzoek komt bijvoorbeeld naar voren dat leveranciers pas één werkweek of zelfs langer na het leveren van hun goederen of diensten een factuur sturen. Dit heeft tot gevolg dat de betaling ook later komt. Wacht daarom niet te lang met het sturen van een factuur.
Tevens zou er meer informatie uitgewisseld moeten worden over de status van de factuur. Zo ontvangt slechts 18 procent van de leveranciers een apart bericht dat de factuur is goedgekeurd, terwijl een goedgekeurde factuur geld waard is. Zo’n factuur kan bijvoorbeeld ingezet worden bij het aanvragen van een financiering.
Door te communiceren over de status van de factuur, kun je soms ook voorkomen dat facturen later betaald worden dan de afgesproken betaaltermijn. De vaakst voorkomende reden voor het later betalen is dat het gefactureerde bedrag niet klopt, of dat de factuurgegevens (zoals het PO-nummer) niet goed zijn ingevuld. Dit zijn problemen die door informatie uitwisseling m.b.t. de factuur opgelost kunnen worden.
Een efficiënte manier om fouten of disputen bij facturatie te voorkomen, is elektronisch factureren. Doordat de gegevens niet meer handmatig hoeven te worden ingevuld, wordt de kans op fouten kleiner. Ondanks dat de overheid elektronisch facturen verplicht heeft gesteld, factureert een groot deel van de mkb-ondernemers nog niet elektronisch. Ondernemers kunnen dus nog veel stappen zetten op het gebied van facturatie.
Bron: Direct Research. Rapportage Onderzoek MKB en ZZP. Betaalme.nu, May 2017.
0 Comments