Column door Rob Kusters.
Het is eindelijk zover. Europa waakt over onze belangen en heeft ervoor gezorgd dat nu al onze gegevens, die in handen zijn van derden, worden beschermd. Nederland heeft tot de laatste dag gewacht met invoering, maar sinds afgelopen 25 mei is het zover. We kunnen rustig slapen, het bureaucratisch monster heeft georakeld en alles is weer goed. Facebook is terug in zijn mand en alle bedrijven en instellingen zullen voortaan zeer zorgvuldig met uw gegevens omgaan.
U hoort een cynische toon? Dat kon u van mij verwachten. Dit is een voorbeeld van doorgeslagen bureaucratie. Het doet mij deugd dat ik hierin niet alleen sta. Het haalt Nieuwsuur en Pauw niet, er zijn veel belangrijkere dingen op de wereld. Dat het bedrijfsleven wordt opgezadeld met een miljoenen verslindende operatie, die totaal aan het doel voorbijschiet, is voor de media geen thema. Dat zegt iets over de kleur van onze media.
Wees niet gerust, uw gegevens zijn niet beschermd. Uw gegevens zijn namelijk geld waard. Instituten die uw vertrouwen zouden moeten hebben, zoals banken en de Kamer van Koophandel, verkopen uw gegevens voor veel geld. Dat is hun nieuwe businessmodel. Waarom zouden zij zich laten remmen door regelgeving? Ze zullen er alles aan doen om de regelgeving in te passen in hun verdienmodel. Daarom krijgt u talloze e-mails, waarin het niet gaat om uw belang, maar om hun eigen belang. Door de e-mails te beantwoorden, zoals zij van u vragen, geeft u hen mandaat uw gegevens te blijven gebruiken.
Internet is uit de hand gelopen. Het is zo aantrekkelijk voor ons dat we de verleidingen niet kunnen weerstaan. We klikken gauw door als we juridisch getinte boodschappen ontvangen, want we willen toegeven aan de verleiding, niet opgehouden worden door ingewikkelde teksten. En dan lopen we in de val die voor ons is uitgezet. Het klassieke verhaal, maar dan in een nieuw jasje. Overheden reageren ook klassiek: met draconische maatregelen die voor iedereen gelden, ook al is de grote meerderheid te goeder trouw. En worden de kwaden aangepakt? Nee, natuurlijk niet. Voordat u weet dat er regelgeving is, hebben zij zich al aangepast.
Overheden moeten gebruikers van internet weerbaar maken, ze leren dat ze een kritische houding moeten aannemen. Hoe naïef is het toch dat mensen hun gegevens zo makkelijk delen via internet, zonder te weten wie de andere partij is. U hebt gelijk als u denkt dat ze die andere partij toch moeten kunnen vertrouwen, maar dat is niet de realiteit van alledag. Net als u ben ik ook geregeld slachtoffer van oplichterpraktijken. Zo kreeg ik laatst een aantal bekeuringen voor snelheidsovertredingen, omdat iemand mijn kenteken had gekopieerd. Domme pech. Je doet aangifte en hoopt dat de overheid in actie komt. Ik heb niets meer vernomen.
Criminaliteit is van alle tijden en zal altijd blijven bestaan. Marijn Zuketto, een bekend en ervaren strafrechtadvocaat, verhaalde laatst tijdens een lunch van onze Sociëteit Neercanne, wat criminelen en de opsporingsinstanties allemaal kunnen met internet en telefoon. Ik weiger om er paranoïde van te worden, maar ik sta wel versteld. U hebt geen idee hoe vaak telefoons worden getapt, misschien wel die van u. Door de crimineel of door opsporingsinstanties. Kunt u zich nog herinneren welke gevoelige informatie u met anderen aan de telefoon recentelijk heeft gedeeld?
Wij hebben een eigen platform geïmplementeerd, waarbinnen we veilig documenten kunnen uitwisselen met onze cliënten en dat cliënten toegang biedt tot de gegevens die we van hen bewaren. Dat is niet omdat er een AVG is, maar omdat we de technologie willen gebruiken om de gegevens van onze cliënten te beschermen. Al sinds jaar en dag mogen onze consultants geen data bewaren op hun laptops en tablets. We doen ons best.
0 Comments