Vrijwillig aflossen scheelt honderden euro’s 

Ben jij in het bezit van een huis? Dan doe je er goed aan om je hypotheekschuld vrijwillig af te lossen. Hierdoor zou je beter bestand zijn tegen de gevolgen van een stijging van de rente. Dit concludeert DNB uit hun onderzoek naar het effect van vrijwillige aflossingen op de weerbaarheid van gezinnen tegen renteschokken.

De DNB merkte op dat het vrijwillig aflossen erg populair is in Nederland. Deze populariteit heeft o.a. te maken met de lage rente bij sparen. De gemiddelde hypotheekrente is namelijk hoger dan de rente op het spaargeld. Dit maakt het voordeliger om vervroegd af te lossen. Men verliest hierdoor een deel van de hypotheekrenteaftrek, maar die was al gedaald vanwege de lagere hypotheekrentes.

DNB heeft een voorspelling gemaakt van zo’n aflossingssituatie in 2021. Als de rente dan met 2,5 procentpunt stijgt, zijn huizenbezitters, die vrijwillig hebben afgelost, het jaar daarop ongeveer € 150,- minder kwijt aan extra rentekosten. 9 jaar na de renteverhoging zou dit ruim €350,- zijn.

Bron: “Vrijwillige Aflossingen Dragen Bij Aan Verlaging Hypotheekrisico’s.” De Nederlandsche Bank, 11 december 2018.

Geef een reactie

(veiligheidstest) *